MINISTAR BOŽINOVIĆ O GLAZBI NA TERASAMA: Nije pitanje hoće li se puštati, nego koje jačine

Božinović je ustvrdio kako se oko dopuštanja glazbe na terasama namjerno iskrivljuju stvari

Robert Anić/PIXSELL

Na terasama kafića, koje su nakon popuštanja mjera danas ponovno otvorene, dopuštena je glazba maksimalne glasnoće do 50 decibela, poručili su iz Nacionalnog stožera civilne zaštite. Voditelj istog, ujedno i ministar unutarnjih bolesti Davor Božinović ustvrdio je kako se oko dopuštanja glazbe na terasama namjerno iskrivljuju stvari.

– Ovdje se radi o decibelima, glasnom puštanju glazbe, jer to znači da se ljudi koji komuniciraju nužno više približavaju, a to je rizik za širenje epidemije. Nije poanta u tome treba li puštati ovu ili onu vrstu glazbe, je li netko glazbeni fan ili ne, ovo je čisto epidemiološka mjera, rekao je.

Božinović je poručio “svima koji pokušavaju tu odluku dovoditi u pitanje ili se izrugivati” da smo država EU-a koja je bila najmanje zatvorena zbog koronavirusa.

Upitan zašto se ne kažnjavaju masovna okupljanja mladih, poput onih ispred HNK-a u Zagrebu, Božinović je upozorio na niz istraživanja od početka pandemije, koja pokazuju da mladi diljem svijeta nisu dovoljno uključeni u život zajednice. To nije lako rješavati preko noći, kazao je, trebalo bi obnoviti solidarnost unutar zajednice tako da više mislimo na druge, a manje samo na sebe i svoju skupinu.

– Još uvijek smatram da je represija zadnja stvar koja bi se u ovakvoj situaciji trebala poticati, rekao je Božinović.