Magnetska rezonanca napokon je dostupna i u sisačkoj bolnici

Danas je Općoj bolnici “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku u rad pušten novi uređaj za magnetsku rezonancu.

Naime, magnetska rezonanca osnovna je pretraga za dijagnosticiranje organa središnjeg živčanog i lokomotornog sustava, glave te organa male zdjelice. Riječ je o neškodljivoj pretrazi koja daje slojevit prikaz ljudskog tijela, a slika nastaje uslijed djelovanja snažnog magnetnog polja i radiofrekventnih struja. Drugim riječima, neizostavna oprema svake suvremene bolnice za koju je sisačka do sada, nažalost, bila zakinuta.

Svečanom otvaranju uređaja nazočili su uz ravnatelja bolnice Tomislava Dujmenovića i župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića, također i ministar zdravstva Milan Kujundžić, sisački biskup Vlado Košić te brojni političari i uglednici iz javnog života.

– Ono što sam naučio tijekom svog dugogodišnjeg rada s bolesnicima jest da se pravovremena i brza dijagnoza može postaviti samo ako se napravi brza dijagnostička obrada, a za to su nužni dijagnostički uređaji. Jedan od njih je uređaj za magnetsku rezonancu, objasnio je prilikom svečanosti ravnatelj Dujmenović.

Naime, put do dobivanja uređaja za magnetsku rezonancu za sisačku je bolnicu bio poprilično trnovit. Sve je započelo skromno, donatorskom akcijom u koju su se ponajprije priključili akademski slikari prikupivši velik broj umjetnina za ovaj hvalevrijedan pothvat. Nakon toga su uslijedile prodajne izložbe u Zagrebu, Sisku i Kutini, koje su ujedno služile i kao poziv ostalim donatorima na sudjelovanje. Među prvima se odazvala upravo Sisačka biskupija, a potom gradovi Glina, Petrinja, Popovača, Novska i Kutina, kao i većina općina te privrednih subjekata i pojedinaca. Naposljetku je donatorskom akcijom prikupljeno 3 milijuna kuna, dok se za ostatak troškova pobrinulo Ministarstvo zdravstva.

– Uistinu je bila potreba ovoj bolnici instalirati magnetsku rezonancu, osnovni standard današnje medicine. Kada su došli župan i ravnatelj s idejom da pokušam pronaći dio sredstava, rekao sam da ih bez obzira na težinu, ja moram osigurati. To sam prihvatio s velikim zadovoljstvom i drago mi je što smo u tome uspjeli. Sisak nije dobio samo novi magnet, nego i najnoviju tehnologiju i najviše standarde na dobrobit svih pacijenata ovoga kraja, istaknuo je ministar Kujundžić te najavio kako će upravo djelatnici sisačkog odjela gastroenterologije biti obuhvaćeni pilot projektom nove uredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojom se dodatno nagrađuju oni liječnici i osoblje koje radi bolje i više od ostalih.

Vrijednost ovog uređaja u konačnici iznosi 6 milijuna kuna, uz dodatni milijun uložen u adaptaciju prostora u kojem se nalazi magnetska rezonanca. Novootvoreni uređaj, danas je blagoslovio sisački biskup, a u rad pustio župan Žinić, koji je tom prilikom rekao:

– Još jednom ću ponoviti: stanovnici ove županije i ovoga grada imaju jednako pravo na zdravstvenu zaštitu i sve ono što imaju drugi stanovnici diljem Hrvatske i Europske unije. Vjerujem da će ovaj uređaj služiti ne samo za stanovnike županije, nego i okolnih županija i mjesta koja gravitiraju prema Sisku. Ovo nije kraj, nadam se da ćemo se za godinu ponovno naći u ovoj bolnici i otvoriti središnji paviljon.

Događanja
Grad
Hrvatska
Sisačko-moslavačka županija
Sisak