Linija broja novooboljelih u laganom padu

Broj novooboljelih na dnevnoj razini u Hrvatskoj lagano je u padu, no prati se i niz drugih parametara kako bi se donijele odluke o eventualnom popuštanju epidemioloških mjera

Davorin Višnjić/POOL/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govoreći o otvaranju škola ponovio je da će sve daljnje odluke donositi Vlada u dogovoru sa stožerom. Dodao je i da online školovanje dobro funkcionira i da nema zapreka da se akademska godina završi online.

Istaknuo je kako je linija broja novooboljelih na dnevnoj razini u Hrvatskoj – lagano u padu, no prati se i niz drugih parametara kako bi se donijele odluke o eventualnom popuštanju epidemioloških mjera.

Osvrnuo se i na zahtjeve poduzetnika da bi sami financiraju PCR testiranje svojih djelatnika. Pojasnio je da negativnost na PCR testu ne znači da se kroz nekoliko dana ne može razviti pozitivan odgovor. Druga mogućnost na koju je ukazao, je serološko testiranje koje bi na temelju određene razine antitijela dokazivalo da je osoba preboljela COVID -19.

– Temeljem prisutnosti antitijela možda bi netko i mogao dobiti potvrdu da je prebolio virus, ali temeljem PCR testova se to ne može dobiti, naglasio je Capak.

Rekao je također, kako se razmatra mogućnost da testiranje pomoraca, koji čekaju na ukrcaj, odrade i neki privatni laboratoriji.