Kutinskoj publici predstavljen katalog donacija crteža akademskog kipara Ivana Branka Imrovića

U Galeriji Muzeja Moslavine predstavljen je katalog donacija crteža akademskog kipara i crtača Ivana Branka Imrovića pod nazivom “Crtačev dnevnik”. Naime, autor je prethodne godine kutinskom muzeju donirao 146 svojih crteža, a tom je prilikom otvorena i posebna Zbirka I. B. Imrović.

– To su radovi izuzetne vrijednosti i zauzimaju važno mjesto u hrvatskoj umjetnosti. Također, njegovi crteži svjedoci su vremena, ljudi i podneblja u kojem su nastali te su važan doprinos kako nama, tako i generacijama koje dolaze, rekla je na promociji ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić.

Više o samoj Zbirci okupljenima je rekao kustos Galerijskog odjela MMK Mladen Mitar:

– Darovani crteži izdvojeni su iz bogatog opusa od oko 5 000 djela koja su nastajala od završene Akademije pa do novijeg vremena a sadrže razne motive iz više ciklusa. U njegovim crtežima zbilja nije u vidljivom, skrivena je ispod kao platno ispod boje. Kod njega vidljivo samo sliči stvarnom, mami asocijativno i nudi bogatu crtačku strukturotvornu jezgru začinjenu vibracijama osobnog grafizma.

O brojnim kulturnim događanjima kojima je Imrović dao svoj pečat govorio je predsjednik kutinskog Ogranka Matice hrvatske Dragutin Pasarić, dok se u ime Grada na vrijednoj donaciji i doprinosu kulturnim vrijednostima Kutine i Moslavine, umjetniku zahvalila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i socijalnu skrb Kornelija Marošević.