Kutina gradi prvo pametno dječje igralište u Hrvatskoj

Danas je potpisan i ugovor s izvođačem, tvrtkom Park Life, a riječ je o drugom od ukupno tri ugovora u sklopu projekta izgradnje dječjeg vrtića u Kutini

Grad Kutina

Kutina je prvi grad u Hrvatskoj koji je, na tragu razvoja zelene i digitalne tehnologije, raspisao javni natječaj za razvoj pametnog i digitalnog dječjeg igrališta, dok je kao najpovoljniji izvođač (775.000 kuna) odabrana tvrtka Park Life iz Ivanić-Grada.

– Danas smo potpisali drugi od ukupno tri ugovora koja ćemo potpisati u sklopu projekta izgradnje dječjeg vrtića u Kutini čija je ukupna vrijednost 22,5 milijuna kuna te ga Grad Kutina većinom financira vlastitim sredstvima. Očekujem kako će gradnja dječjeg vrtića početi krajem ovog mjeseca, eventualno početkom kolovoza. Ovaj ugovor koji smo potpisali za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića je posebno zanimljiv zato što se radi o dječjem igralištu koje spada u tzv. pametna dječja igrališta, na njemu će biti malo drukčije sprave naspram onih na uobičajenim igralištima te će ono imati i edukativni karakter, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Na samu ideju pametnog dječjeg igrališta osvrnuo se i direktor Park Life-a Goran Rajčević koji je objasnio što to točno podrazumijeva.

– Kroz igru i edukaciju želimo stvoriti čisto, pametno, zeleno, digitalno i samoodrživo okruženje u kojem će uživati ne samo djeca već i njihovi roditelji, turisti, slučajni prolaznici i u konačnici cijela lokalna zajednica. Iako pametna i digitalna igrala već postoje, vjerujemo da ćemo ih prvi objediniti u koncept samoodrživog, pametnog i digitalnog dječjeg igrališta. Povezali smo edukaciju, zdrav razvoj djece, obnovljive izvore energije i digitalne mogućnosti kako bismo motivirali najmlađe na igru na potpuno inovativan i kreativan način.

Također, projekt izgradnje provodi se uz financijski doprinos Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.