KUTINA: Doznajemo što se sve priprema u povodu ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti

Grad Kutina obilježava 13 godina sudjelovanja u ovoj hvalevrijednoj inicijativi

Europski tjedan mobilnosti ove godine slavi svojih 20 godina održavanja, a Grad Kutina obilježava 13 godina sudjelovanja u ovoj hvalevrijednoj inicijativi.

Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti je “Održiva mobilnost za zdraviji život”, a nadovezuje se na nevolje koje su pogodile Europu i svijet zbog pandemije uzrokovane bolešću COVID-19. Upravo zbog toga, ovogodišnja inicijativa će se održati pod sloganom “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!”, jer osim poboljšanja zdravlja ljudi, vožnja bicikla i pješačenje također su korisni za očuvanje mentalnog zdravlja, odnosno vježbanje pješačenjem ili vožnjom bicikla ubrzava krvotok, oslobađa endorfine i smanjuje opću razinu stresa.

Grad Kutina se i ove godine uključio u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti u suradnji s Turističkom zajednicom grada Kutine, Biciklističkim klubom Kutina, Planinarskim društvom Yeti te Dječjim vrtićem Kutina s kojima će pripremiti nekoliko događanja na području grada.

U petak, 17. rujna s početkom u 17 sati održat će se tradicionalni biciklistički i pješački obilazak grada. Biciklistički klub povest će građane u otkrivanje neotkrivenog Lonjskog polja, dok će turistički vodič organizirati šetnju gradskim ulicama, usput otkrivajući manje poznate informacije o gradu u zagrljaju Lonjskog polja i trsnog gorja. Start obilazaka je pokraj natpisa “Kutina” na prostoru Trga dr. Franje Tuđmana.

Nedjelja, 19. rujna, dan je za istražiti šumu oko gradskog bazena u Kutini, a za ugodno druženje na putu do Izviđačkog doma Betlehem bit će zaduženo Planinarsko društvo “Yeti” Kutina. Okupljanje sudionika je u 9 sati na ulazu u gradski bazen.

Nadalje, u povodu Europskog dana bez automobila, koji se obilježava 22. rujna, ulica Trg kralja Tomislava će se u vremenu od 7 do 17 sati zatvoriti za promet te će postati mjesto druženja polaznika Dječjeg vrtića Kutina.

Također, Turistička zajednica grada Kutine organizirat će i nagradnu igru u sklopu koje će nagraditi najhodača i najbiciklista. U vremenu od 16 do 22. rujna prilikom hodanja ili vožnje biciklom, uključite mobilne aplikacije za hodanje i bicikliranje i postanite najhodač ili najbiciklist EU tjedna mobilnosti u Kutini. Pobjednik je osoba koja će u navedenom vremenu imati najviše koraka (za hodače) te najviše prijeđenih kilometara (za bicikliste).

Više o nagradnoj igri možete saznati u Facebook događaju ili internet stranici Turističke zajednice grada Kutine.