Krunoslav Capak: Vodili smo računa da se osigura dovoljna količina cjepiva

Cijepljenje će ići po prioritetima

Igor Kralj/PIXSELL

Nakon sastanka vladinog Znanstvenog savjeta, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio je kako će cjepiva biti dovoljno za sve rizične skupine. Capak je pritom objasnio kako su vodili brigu da osiguraju dovoljnu količinu cjepiva za populaciju Hrvatske.

-Budući da se pojavio i drugi tip cjepiva, i izgledno će taj tip cjepiva biti prvi registriran u svijetu, a to je Pfizerovo cjepivo, mi smo odmah poduzeli akciju i dogovorili isporuku milijun doza odmah po registraciji. S obzirom na to da je milijun doza relativno malo da bi se pokrilo svo stanovništvo koje bi trebalo cijepiti, dogovorili smo i s Modernom isporuku istog takvog cjepiva, ali ne znamo koliko će nam biti raspoređeno- kazao je Capak.

Najavio je da će se prema planu cijepiti prvo sve rizične skupine, i to po prioritetima.

-U prvom redu zdravstveni djelatnici i paralelno će se cijepiti najrizičnije skupine, osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici. Bit će također obuhvaćene i druge strateške skupine, a to su djelatnici u socijalnom sustavu, vojska i policija. Ako zbrojite sve ove doze, time je pokriveno oko 80 posto stanovništva Hrvatske. Više doza nam neće ni trebati, jer vjerojatno u prvoj fazi niti jedno od tih cjepiva neće biti registrirano za osobe mlađe od 18 godina- istaknuo je Capak, dodavši kako će cijepljenje biti dobrovoljno.