Krunoslav Capak: Logično je bilo da nedjelja bude slobodan dan, ali to može biti i neki drugi dan u tjednu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dodatno je objasnio rad trgovina u sklopu ublažavanja protuepidemijskih mjera

Jurica Galoić/PIXSELL/POOL

Od ponedjeljka sve će trgovine raditi od 7 do 21 sata, u dvije smjene, a da se izbjegne križanje ljudi na poslu, bit će pauza od 14 do 15 sati. To će povećati mobilnost ljudi, pa je uveden jedan neradni dan u tjednu kako bi se smanjila mobilnost.

– Meni se činilo logično da to bude nedjelja, ali mi tu mobilnost možemo smanjiti i neki drugi dan, rekao je Capak objašnjavajući zašto u idućem razdoblju trgovine neće raditi nedjeljom.

Vezano uz dolazak lijepog vremena rekao je da nema znanstvenih studija koje bi dokazivale da će toplo vrijeme smanjiti širenje koronavirusu, no epidemiološki je dokazano da se kapljične infekcije umanjuju na toplom vremenu.

Uputio je i poziv građanima da se ne grupiraju tijekom boravka vani.

– Virus je još uvijek među nama. Još uvijek imamo oboljele, imamo njihove kontakte, ljude u samoizolaciji od kojih će neki sigurno postati bolesti. Potreban je oprez da nam se opet ne razbukta infekcija, rekao je Capak.

Na pitanje o uputama o vjerskim okupljanjima odgovorio je da će biti poznata početkom idućeg tjedna i slično organizirana kao u Italiji.