Korona odgovorna za rekordnu smrtnost hrvatskih umirovljenika

I ove se godine nastavila velika smrtnost umirovljenika
starost umirovljeniciIgor Šoban/PIXSELL

U Hrvatskoj se nikad nije više umiralo kao u minule dvije godine i nikad nisu više umirali umirovljenici, piše Večernji list, a prenosi 01portal.

Nakon što je lani umrlo rekordnih 62.712 građana, što je najviše umrlih poslije 1945., i ove se godine nastavila velika smrtnost umirovljenika. Kako je pisao Večernji list, u prvih pet mjeseci 2022. umrlo je 22.611 korisnika mirovina ili 136 umrlih umirovljenika više nego u istom razdoblju lani.

Također, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u prvih 5 mjeseci 2022. umrlo je 26.278 osoba, nešto manje nego u istom razdoblju lani (26.983). Je li umirovljenike pokosila korona ili kombinacija te bolesti, siromaštva i izolacije, te jesu li u Hrvatskoj u protekle dvije godine više nego inače umirali građani mlađi od 65 godina?

Demograf Ivan Čipin, koji se s kolegama bavio analizom broja umrlih u Hrvatskoj od početka pandemije, ističe da prošlogodišnji broj umrlih u Hrvatskoj bio je iznimno visok, posebno imajući u vidu da su dostupne Eurostatove i UN-ove procjene broja umrlih napravljene prije pandemije prognozirale oko 52 tisuće umrlih za 2020. i 2021.

– Ni u jednoj varijanti nije prognozirano da će lani umrijeti 10.000 ljudi više od petogodišnjeg prosjeka, što jasno pokazuje da to nije zbog stare dobne strukture, jer populacija je bila jednako stara i u godinama prije pandemije. U prvih pet mjeseci ove godine višak smrtnosti manji je nego u istim mjesecima prošle godine. Izraženiji je bio u veljači, na vrhuncu vala omikrona, koji do nekog ubitačnog soja najesen, demografi očekuju da će broj umrlih u 2022. godini biti niži nego u 2021. i trebao bi se spustiti ispod 60 tisuća je posebno pogodio najstariji dio populacije.

– No, već podaci za travanj i svibanj pokazuju da se sa smirivanjem pandemije znatno smanjio taj višak, koji je sad u granicama normalnog, a viška mortaliteta za populaciju mlađu od 65 u ovih prvih pet mjeseci nema. Štoviše, mortalitet je manji od očekivanog. Ako ne dođe do nekog ubitačnog soja na jesen, očekujem da će broj umrlih u 2022. biti niži nego u 2021. i trebao bi se spustiti ispod 60 tisuća, govori Čipin, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.

Aktualno
Hrvatska