KOMES PREDSTAVILA PRVIH STO DANA RADA: Situacija nije jednostavna, ali u ovom trenutku nitko nije ugrožen

Gradonačelnica Petrinje progovorila je o tomu što ju je dočekalo po preuzimanju dužnosti

Nikola Čutuk/PIXSELL

Gradonačelnica Petrinje, Magdalena Komes, predstavila je rezultate svojih prvih sto dana rada rekavši kako joj je na primopredaji dužnosti obećano kako neće zateći nikakve kosture u ormaru, a stvarnost je, pak, bila drukčija.

– Zatekla sam 109 milijuna kuna obveza, minimalni priljev novca u proračun jer je Gradsko vijeće oslobodilo građane plaćanja komunalne naknade, vode, odvoza otpada te poreza i prireza na cijelu godinu. Iskorišten je bio i dozvoljeni minus od 10 milijuna kuna, što je izuzetno otežalo funkcioniranje grada. Došli smo u poziciju u kojoj smo svakodnevno morali moliti kreditore i vjerovnike na razumijevanje, rekla je Komes.

Situacija nije jednostavna, ali u ovom trenutku nitko nije ugrožen, nadodala je Komes. Štoviše, u tijeku su pregovori o projektima i bespovratnim sredstvima međunarodnih financijskih institucija kojima će se omogućiti i razvoj, a ne samo preživljavanje Grada Petrinje.

Što se tiče obnove, Komes je istaknula da je upravo preuzimanjem organizacije, odnosno pribavljanjem elaborata o uklanjanju i ishodovanju suglasnosti, dosad uklonjeno 157 u potresu stradalih građevina. Pred svima nama je velika i zahtjevna obnova, koja sama nije u nadležnosti Grada Petrinje, međutim maksimalno smo usredotočeni u pomaganju kako donatorima, tako i Vladi i državnom stožeru, poručila je Komes.

– S Ministarstvom kulture dogovorena je obnova i financiranje 32 objekta u središtu grada, pojedinačna kulturna dobra, za koja je u petak raspisan javni poziv za izradu projektne dokumentacije, a za koja je sredstva osiguralo Ministarstvo kulture. Inače što se tiče Petrinje, ukupno je podneseno 3200 zahtjeva za obnovom. S resornim ministarstvima razgovaramo i o cestovnim rješenjima, za koje se nadam da će biti dovršeni do kraja mog mandata, a radi se o gradskoj obilaznici i brzoj cesti odnosno spojnoj cesti s autoputa do Petrinje i dalje prema Glini.

– Za sada smo osigurali asfaltiranje alternativnog pravca prema Sisku (spoj Gajeva – Drenačka) te su osigurana sredstava za sanaciju i rekonstrukciju Kačićeve ulice kroz koju trenutno ide sveukupni promet. U tom smislu važno je istaknuti i kako su osigurana sredstva od strane Hrvatskih voda za nastavak aglomeracije, bolne teme u Petrinji.

Izdvojena su sredstva za financiranje direktne javne putničke veze sa Zagrebom, smanjen je vozni park Grada Petrinje, dok je Centar za vozila Hrvatske donirao više od 30 tisuća kvadratnih metara za nove investitore.

– U trenutcima dok se borimo za svako radno mjesto, jako je bitno i što je osiguran nastavak javnih radova sa 130 ugovora i tako zaposlenih Petrinjaca uz potporu Ministarstva rada. Pokrenuli smo izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana i Prostornog plana uređenja Grada Petrinje, i u tom smislu našu tragediju želimo pretvoriti u priliku za jednim novim početkom, boljoj budućnosti.

Komes je odmah pokrenula isplatu naknade za novorođenčad i stipendije, a trenutno joj je najveća želja otvoriti pune kapacitete predškolskog odgoja.

– Odmah po preuzimanju gradske uprave uočili smo kako će nakon dovršetka danas otvorenog objekta Slap biti potrebno proširiti prostor za potrebe pet odgojnih skupina. Spremni smo na natječaj i gradnju, a zbog opisanog stanja gradskih financija ovim putem pozvala bih građane i tvrtke da pomognu u izgradnji jer ovisimo o donacijama za tu investiciju. Projekt je vrijedan pet milijuna kuna, imamo za sad osiguranih milijun kuna i svaka pomoć je dobrodošla, objasnila je.