KAOS U TRGOVINAMA: Dio trgovaca skinuo s polica proizvode kojima su ograničene cijene

Trgovci tvrde da bi isticanjem cijena koje je Vlada utvrdila prekršili Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u dijelu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cijene
trgovina

Situacija u našim trgovinama je, najblaže rečeno, kaotična – opisao je prvog dana primjene vladine odluke o ograničavanju cijena situaciju u domaćim malim trgovinama vlasnik trgovine i član vodstva Saveza udruga malih trgovaca (SUMT), piše Jutarnji list a prenosi 01portal.

– S polica moje trgovine u subotu sam uklonio sve proizvode kojima je Vlada ograničila cijene jer bi isticanjem cijena koje je Vlada utvrdila prekršio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u dijelu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cijene, kazao je Robert Fućak.

Na pitanje znači li to da je ta vladina odluka u suprotnosti sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, sugovornik Jutarnjeg lista odgovara potvrdno. U Vladi bi se, dodaje, trebali zbrojiti i donijeti novu odluku.

Kada je u pitanju primjena vladine odluke, među članicama Saveza udruga malih trgovaca, a mi imamo 380 članova, informacije s terena govore da postoje tri pristupa toj odluci. Neki su, poput mene, uklonili sporne proizvode s polica, neki su istaknuli nove cijene, a neki su ostavili stare – navodi Fućak.

Dodaje kako ni veliki trgovački lanci, prema saznanjima SUMT-a ne znaju kako sprovesti vladinu odluku o ograničavanju cijena dijela prehrambenih proizvoda, a da pritom ne prekrše Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Pokušali smo u Državnom inspektoratu (DIRH) utvrditi kako se kontrolira vladina odluka o ograničavanju cijena i jesu li već “uhvatili” prve prekršitelje.

– Državni inspektorat kao inspekcijsko tijelo postupa sukladno zakonskim i podzakonskim aktima, a tako će biti i u slučaju vladine odluke o graničenju cijena određenih prehrambenih proizvoda. Inspekcijski nadzori obavljaju se sukladno Planovima rada te zaprimljenim prijavama, poručeno je Jutarnjem iz DIRH-a uz najavu kako će o rezultatima nadzora vladine odluke o ograničenju cijena izvijestiti naknadno.

Inspektori su u nadzoru trgovina poštivanje spomenute vladine odluke dužni, osim kada je riječ o istaknutim cijenama, provjeriti i u dijelu koji se odnosi na propisane marže.

Prvi dan primjene vladine odluke donio je i ograničenja količina dijela proizvoda na koje se ona odnosi. Vlasnik trgovačkog lanca Boso Bosiljko Stanić potvrdio je da je u svojim trgovinama ograničio prodaju šećera na dva kilograma po kupcu, pišu novinari Jutarnjeg lista Vedran Marjanović i Dora Koretić.

Aktualno
Hrvatska