Kampus gaming industrije uvršten u projekte koji revitaliziraju Sisačko-moslavačke županije

Vlada RH usvojila je Program društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom vrijedan 15,3 milijarde kuna
kampus gaming industrije novska

Na 93. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojen je Prijedlog odluke o donošenju Programa društvene i gospodarske revitalizacije potpomognutih područja Sisačko-moslavačke županije pogođenih potresom vrijedan 15,3 milijarde kuna.

– Program obuhvaća 15 mjera i 52 aktivnosti rasta i razvoja gospodarstva i podizanja standarda života, a realizacija će krenuti odmah, rekla je ministrica Tramišak.

Program revitalizacije ide u dva smjera, obnovu nakon potresa i poticanje razvoja konkurentnosti županije te obuhvaća razdoblje provedbe do 2029. godine. Jedan od ciljeva kojim će se povećati konkurentnost je i izdvojeni strateški projekt – izgradnja kampusa industrije videoigara PISMO u Novskoj vrijedna 375,5 milijuna kuna.

Kampus gaming industrije u Novskoj uključuje izgradnju objekata vezanih uz otvorenje studija, studentskog i učeničkog doma, Poduzetničkog inkubatora za eSport arenu s 4000 mjesta te Akceleratora gaming industrije. U planu Kampusa je imati i petogodišnji visokoobrazovni program s 50 studenata godišnje te srednjoškolski program i razrede s 24 učenika godišnje. Svi kapaciteti bit će na bazi od 400 osoba s osiguranim smještajem u domovima, a od sadržaja planirana je i konferencijska dvorana, menza, sportska dvorana i sav drugi sadržaj za profesore i prateću službu.

Kampus će se graditi na površini od oko 8 hektara zemljišta u novljanskoj poduzetničkoj zoni. Tvrtka koja će izraditi svu projektnu dokumentaciju budućeg kampusa već je odabrana i do 1. svibnja iduće godine očekuje se završetak izrada dokumentacije nakon čega slijedi i raspisivanje natječaja za gradnju.

– Zahvalni smo svima koji su prepoznali ono što radimo u Sisačko-moslavačkoj županiji i Novskoj. Naših 67 novootvorenih poduzeća generira stotinjak radnih mjesta, dok u kampusu očekujemo otvorenje 80 radnih mjesta i još minimalno 250 start up-ova, kao i brojne investicije iz inozemstva. Mi smo prije nekoliko godina iskoristili priliku, i u našoj županiji razvili sasvim jednu novu i modernu industrijsku granu – industriju videoigara. Ona konstantno bilježi rast i to je bio naš povod da se okrenemo u tom smjeru. 2% iznosa Programa revitalizacije uložit će se u razvoj konkurentnosti na najbolji način, rekao je Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA koja upravlja Poduzetničkim inkubatorom PISMO.

Podsjećamo, inkubator PISMO specijaliziran je za gaming industriju i djeluje već treću godinu postavši sa svojih 67 tvrtki najbrže rastući hrvatski poduzetnički inkubator.

Gospodarstvo
Grad
Hrvatska
Novska
Sisačko-moslavačka županija