KAKO VAM SE ČINI: Ako blagdan pada za vikend, ne radi se idući radni dan

Kolike su šanse da "ponedjeljizacija" prođe u Hrvatskom saboru?
zatvoreno

Saborske zastupnike kojima uskoro završava ljetni odmor već čekaju brojne točke za raspravu, a među njima je i prijedlog Katarine Peović (RF) po kojem bi svi blagdani i praznici bili i neradni dani, na način da bi se, ako padnu u subotu ili nedjelju, prebacili na prvi radni dan.

Ovaj prijedlog omogućava da se, kao u nekim zemljama EU, ali i onima izvan nje, uvede da se neradni dan prebacuje na prvi radni dan u idućem radnom tjednu ili na više dana, navodi Peović u izmjenama koje je predložila u Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima. Ističe i kako su blagdani i praznici dani odmora za radnike, stoga im treba omogućiti da na te dane ne rade.

Dodatan poticaj za svoj prijedlog našla je i u činjenici da ove godine velik broj blagdana i praznika pada na vikend, uključujući već prošle 1. svibnja (subota), Veliku Gospu (nedjelja) ali i nadolazeće Božić (subota) te blagdan Svetog Stjepana (nedjelja).

Zastupnica argumentira i kako više od 85 zemalja ima “regulacijske regulative” za javne praznike i blagdane koji kalendarski padaju u nedjelju. U Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, kada praznici padaju za vikend, neradni dan se prebacuje na prvi idući radni dan, tako je i u nekim zemljama bivše SFRJ. I Srbija, primjerice, ima takvu praksu, “nešto slično” imaju Italija i Španjolska, a o kompenzaciji praznika koji padaju na vikend, razmišlja i Njemačka.

Ta se praksa naziva i „ponedjeljizacija“, jer se praznik ili blagdan koji pada u subotu ili nedjelju, prebacuje na ponedjeljak, u nekim slučajevima i na utorak, objašnjava Peović koja navodi i da za provođenje njenog prijedloga ne treba osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu.

Aktualno
Hrvatska
Politika