Josip Žinić, pobjednik 17. Marinbrodske kobasijade

U prostorijama Zavičajnog kluba Marinbrod u Glini održana je tradicionalna 17. Marinbrodska kobasijada na kojoj je izabrana najbolja kobasica za 2019. godinu.

Kobasice u Banovini odvajkada se rade po istoj recepturi, ali iako se u svakoj koriste jednaki sastojci, nije svaka kobasica istog okusa. Postoji mnogo razloga za to, od omjera mesa, češnjaka, paprike i soli do mjesta i dužine sušenja, a upravo je to dalo povoda nekolicini proizvođača da pokrenu ovu jedinstvenu gastronomsku manifestaciju. Tradicija je utemeljena 2002. godine kao jedan mali pokušaj natjecanja, a u godinama koje su uslijedile dosegnula je sasvim novu razinu i ispunila svoj cilj, naime predstaviti banovsku kobasicu široj javnosti te omasoviti proizvodnju i ujednačiti kvalitetu ove delikatese.

Tako je ove godine brojnim gostima i stručnom ocjenjivačkom sudu, svoju kobasicu prezentiralo pedesetak natjecatelja, a za pobjednika 17. po redu Marinbrodske kobasijade, kao i nositelja Banske sablje u 2019. godini, proglašen je Josip Žinić.

Natjecanju je nazočio i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić, prije svega u funkciji predsjednika Zavičajnog kluba Marinbrod, koji je uoči natjecanja ponovno istaknuo važnost očuvanja tradicije i vrijednosti ovoga kraja.

Događanja
Glina
Grad
Hrvatska
Sisačko-moslavačka županija