Josip Mišković: Voloderska jesen predstavlja presjek svega onoga što se događa na našem području

Proteklog je vikenda održana 52. Voloderska jesen, najveća i najstarija manifestacija posvećena berbenim običajima i sajmovanju u Sisačko-moslavačkoj županiji. Program je tako obuhvatio bogatu izložbu vina, ali i raznolike zabavne, sportske, gospodarske i kulturne sadržaje.

Prvi dan bio je tradicionalno u znaku djece, podizanjem zastave najmlađi su članovi KUD-a Moslavec otvorili manifestaciju, a tome je uslijedila smotra dječjih folklornih skupina na kojoj su nastupili i članovi Folklornog ansambla “Petrinjčica”, KUD-a Potočanka, HAKUD-a “Glinska tamburica” i KUD-a “Sv. Ante”. Posebno atraktivna bila su natjecanja u potezanju užeta i skakanju u vreći, nastala u organizaciji Područne škole Voloder, a u Vinskom dvoru otvorena je izložba vina i gastronomskih specijaliteta uz pratnju Tamburaškog sastava Modri biseri.

Središnji dio programa obilježio je Mimohod udruga s područja Popovače, predvođen članovima MK Valhalla i mažoretkinjama, a tijekom svečanog otvorenja, kojega su svojim prikazom tradicionalnih berbenih običaja i zahvale trsju oplemenili članovi KUD-a Moslavec, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić okrunio je novoizabranu Vinsku kraljicu, Anamariju Weiser iz Volodera. Nakon protokola, u prostorijama Pučkog doma otvorena je skupna likovna izložba “Voloderski bregi”, Radne terapije Neuropsihijatrijske bolnice “Dr. Ivan Barbot” i fotografija konjaničkog maratona Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine, dok su bogatstvo tradicijskih ručnih radova predstavile članice Radionice Narodno tkivo i vezivo iz Osekova te Udruga Popovački plet.

Uz nastupe dječjih skupina, KUD Moslavec ugostio je osam društava iz različitih krajeva Hrvatske, a pod stručnim vodstvom etnologinje Slavice Moslavac održan je izbor najoriginalnije snehe i najljepše beračice. Laskava titula najoriginalnije snehe pripala je Ani Jelači iz Bresta Pokupskoga, dok je najljepšom beračicom proglašena Ema Horvat iz Gornje Jelenske.

Nije izostalo ni tradicionalno pečenje vola na ražnju, kao ni svečana nedjeljna berbena povorka s konjanicima Udruge arapskih konja te radnim i svečanim zapregama Konjogojske Moslavina. Na glavnoj pozornici proglašeni su i pobjednici 19. međunarodne atletske cestovne utrke “In memoriam Franjo Mihalić Jura” Kutina-Voloder koju organizira Udruga Vinko, a uz zabavan kviz predsjednika Udruge “Škrlet” Igora Kovačevića, posjetitelji su provjerili svoja znanja o moslavačkim vinima i gastronomskim specijalitetima.

Zabavni program 52. Voloderske jeseni obilježili su glazbeni koncerti Prljavog kazališta, Halida Bešlića i Krunoslava Kiće Slabinca, dok je kulturni dio programa zaključen nastupom Zbora djece i mladih župe sv. Antuna Padovanskog Voloder “Antunova srca”.

– Sadržaji koje nudimo na Voloderskoj jeseni na određeni način predstavljaju presjek svega onoga što se u gospodarskom i kulturnom smislu događa na našem području, poručio je gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković.