JOŠ JEDNA DONACIJA – PharmaS donirao hrvatskim bolnicama lijek za COVID-19

Hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS donirala je 400.000 tableta lijeka klorokin fosfat,što je količina dovoljna za liječenje oko 20.000 oboljelih od koronavirusa

Hrvatska farmaceutska kompanija PharmaS donirala je 400.000 tableta lijeka klorokin fosfat,što je količina dovoljna za liječenje oko 20.000 oboljelih od koronavirusa.

– Lijek je proizveden u Indiji, a dozvolu za uvoz PharmaS je dobio od nadležnih tijela, odnosno HALMED-a, te se nalazi u hrvatskim preporukama za liječenje COVID-19. Donacija je raspoređena prema potrebama svih bolnica u Hrvatskoj kako bi davanje lijeka bilo uz nadzor stručne osobe, navodi se u priopćenju te kompanije.

Dodaju da se uvoz lijeka događao u trenutku kad je Indija kao najveći proizvođač lijeka za malariju proglasila karantenu i zabranila izvoz vitalnih lijekova za liječenje koronavirusa.

– Uz izniman napor ljudi iz PharmaSa, veleposlanstva Indije u Hrvatskoj, diplomatskih aktivnosti Ministarstva vanjskih poslova i Ljekarničke Komore, spomenuti lijek je konačno na putu prema Hrvatskoj i očekujemo njegovu distribuciju prema bolnicama početkom sljedećeg tjedna, stoji u priopćenju.

PharmaS je također, potaknut trenutnom situacijom i velikom potrebom na tržištu, u pogonu u Rakitju pokrenuo proizvodnju antiseptika. Prvih 10.000 bočica pod imenom PharmaNet bit će donirano zdravstvenom osoblju.

– PharmaS se zajedno sa svim svojim djelatnicima uključio u pomoć zdravstvenom sustavu na brojne načine, kao što su osiguravanje nesmetane opskrbe vitalnim lijekovima kroz kontinuiran rad tvornica, pojačanim naporom kod uvoza sirovina i lijekova, te volontiranjem zaposlenika na nekoliko razina, navode iz PharmaSa.