Još dvije osobe oboljele od koronavirusa

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je još dva nova slučaja zaraze koronavirusom, što znači da ih je u Hrvatskoj ukupno pet, a novi oboljeli su osobe bliske onima dosad zaraženim.

– Jedan novooboljeli je kontakt prvog zaraženog iz Zagreba i hospitaliziran je u Klinici za zarazne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević”, a drugi je kontakt zaraženog iz Rijeke i nalazi se u bolnici u Rijeci. Riječ je o blagim simptomima, kazao je Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ministar zdravstva pojasnio je da ako kontakt s oboljelim nije intenzivan, vjerojatnost zaraze je manja. Kontakti primarno oboljelih su pod nadzorom.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak ocijenio je da Hrvatska ima vrlo dobru epidemiološku situaciju.

– Da nismo hospitalizirali te osobe imali bi dodatni rizik da obole neke druge osobe koje su s njima bile u kontaktu. To je potvrda da te mjere moramo provoditi i dalje, poručio je Capak.

Na pitanje novinara postoji li opasnost za domaće životinje i kućne ljubimce, pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić rekao je kako domaće životinje i kućni ljubimci ne obolijevaju od koronavirusa i nisu prijenosnici bolesti.

– U Europi nema znanstvenih dokaza koje bi upućivale na prijenos virusa s ljudi na životinje i obratno. Ako se bude bilo što mijenjalo, objavit ćemo, naglasio je.