Izdano više od 1,8 milijuna e-propusnica, od 11. svibnja moguće njihovo ukidanje

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da će se oko 11. svibnja razmotriti sustav e-propusnica, kako bi se izvidjele mogućnosti kretanja u Hrvatskoj bez tih propusnica

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je da će se oko 11. svibnja razmotriti sustav e-propusnica, kako bi se izvidjele mogućnosti kretanja u Hrvatskoj bez tih propusnica.

To će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u tome razdoblju, jer ćemo do tada imati mjerljive učinke dotad poduzetih mjera, rekao je Božinović novinarima nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem te čelnicima osječko-baranjskog i vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite.

Podsjetio je kako su e-propusnice omogućile smanjivanje pokretljivosti stanovništva, koje je prepoznato kao jedan od faktora najbržeg širenja korona virusa. Istaknuo je da je izdano više od 1,8 milijuna e-propusnica te da su svi koji su imali poslovni, zdravstveni ili humanitarni razlog, mogli doći do propusnica i putovati gdje su trebali.

Na upit novinara o putovanju u inozemstvo rekao je da je Hrvatska u stalnoj komunikaciji sa svim članicama EU i da je “sigurno je da ćemo idućih tjedan-dva imati neku novu situaciju, barem kada su u pitanju razrađeni modeli prelaska granice, što ne znači da će se će one tada i otvoriti”.

– Moramo biti oprezni, a s druge strane, život ne može stati. EU je jedinstveno tržište, koje funkcionira na način otvorenih granica za promet ljudi roba i usluga- rekao je Božinović i dodao da se radi na protokolima kojima će se omogućiti da gospodarstvo funkcionira, a da se spriječi šteta po zdravlje bilo koga u Europi.

Istaknuo je kako sadašnja epidemiološka situacija dopušta fazu popuštanja nekih mjera.

– Cilj nam je da se što više ekonomskih, gospodarskih i društvenih aktivnosti počinje iznova aktivirati, ali ne tako da se sve odjednom otvori, jer smo onda u riziku da se epidemija ponovno počne širiti, možda i s eksponencijalnim rastom, upozorio je Božinović.

Smatra kako je u Hrvatskoj ustanovljen “balans mjera koje jesu restriktivne”, ali kako su neke zemlje možda u početku podcijenile epidemiju, pa su morale pribjegavati puno restriktivnijim mjerama, od uvođenja policijskog sata, do zabrane napuštanja stanova i vrlo ograničenog kretanja.