Iz Petrinje startao nacionalni projekt “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad”

Ove će godine sudjelovati više od stotinu osnovnih i srednjih škola, odnosno 40 tisuća učenika diljem Hrvatske

U prostoru OŠ Mate Lovraka u Petrinji održana je konferencija za medije kojom je obilježen početak provođenja nacionalnog projekta “Mama budi zdrava – Ružičasti listopad”.

S ciljem promicanja nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju Udruga SVE za NJU osmislila je projekt “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad” i provela ga prvi put 2017. godine u Glini. Tijekom proteklih godina projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Projekt se provodi u cilju osvješćivanja žena o brizi za vlastito zdravlje. Svjedoci smo pobola žena svih dobi od zloćudnih bolesti, kao i često kasnog otkrivanja bolesti što značajno smanjuje šanse za izlječenje. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi u tom trenutku postaje što će biti s djecom. Djeca mogu imati pozitivan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje i stoga je osmišljen ovaj projekt u komu djeca sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka majkama i drugim ženskim članovima obitelji kako bi ih potaknuli na redovitije kontrolne preglede.

Na ovom nagrađivanom projektu ove će godine sudjelovati više od stotinu osnovnih i srednjih škola, odnosno 40 tisuća učenika diljem Hrvatske. Na području Sisačko-moslavačke županije projekt će provoditi osnovne škole iz Petrinje, Gline, Novske, Hrvatske Dubice, Dvora i Hrvatske Kostajnice, Srednja škola Viktorovac i Učenički dom Kutina. Cilj je projekta senzibilizirati učenike o važnosti zdravlja te potaknuti njihove majke na pravovremene kontrolne preglede.