Iz Klinike za infektivne bolesti pušten brat prvooboljeloga od koronavirusa

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da je druga osoba koja je u Hrvatskoj oboljela od koronavirusa, brat blizanac prvooboljeloga, puštena kući, dok su brat i njegova djevojka, iako su im prvi nalazi negativni, još zadržani u karanteni. Ako će i njima nalazi po drugi puta biti negativni, i njih će se pustiti iz Klinike.

Beroš je također pojasnio zašto Nacionalni stožer civilne zaštite donosi preporuke za provedbu mjera protiv širenja koronavirusa dok zemlje u okruženju umjesto preporuka donose mjere zabrane. Ministar zdravstva kaže kako su preporuke koje izdaje Nacionalni stožer u ovom trenutku kontrolabilne i učinkovite, no bude li potrebno, s obzirom na situaciju, ići će se i sa zabranama.

– Preporuke ili zabrane, sve se svodi na isto. Preporuke se donose u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i županijskim stožerima i kao takve su kontrolabilne. Smatramo da su zabrane stvar prošlosti, no ako se epidemiološka situacija promijeni, ići će se i sa zabranama, kazao je Beroš.

Na današnjoj sjednici Vlade najavio je novu mjeru suzbijanja širenja koronavirusa, kojom se preporučuje odgoda ili ograničavanje okupljanja s više od stotinu ljudi.

Po zadnjim podacima, u Hrvatskoj je jutros bilo potvrđeno 19 oboljelih od koronavirusa. Dosad je ukupno testirana 431 osoba, a postotak oboljelih u odnosu na broj testiranih je 4,41 posto.