Ivo Žinić: Stanje u županiji je pod nadzorom, ali nema mjesta opuštanju

Župan Žinić smiruje situaciju i još jednom poziva sve na poštivanje mjera

Aktualni sat Županijske skupštine bio je u znaku epidemije koronavirusa, pa je tako u svezi novonastale situacije vijećnik Domovinskog mosta Milan Brigljević upitao župana Ivu Žinića što se namjerava poduzeti kako bi se izbjegla zdravstvena katastrofa.

-Prije svega, ova županija od početka krize itekako organizirano i kvalitetno vodi brigu o svom stanovništvu. Stanje u županiji pod nadzorom, ali nema mjesta opuštanju. Broj pozitivnih raste i u našoj županiji i u Hrvatskoj, ali sustav još može podnijeti ovaj broj slučajeva. To ne znači da se neće ići s novim mjerama. Vlada je najavila nove mjere da premostimo ovih nekoliko mjeseci dok ne stigne cjepivo. Do tad je potrebno usporiti rast- kazao je župan Ivo Žinić uz poruku kako Županija ovog trena vladamo situacijom.

-U našoj bolnici jedini problem, i to sam izvijestio premijera, imamo svega 13 respiratora, tu je, možemo reći, usko grlo. U postupku smo dobivanja nekoliko novih respiratora, a imamo i dogovor s KB Dubrava da oslobodimo krevete za hitne slučajeve. Stožer civilne zaštite je donio odluku o „radnoj obvezi“ svih liječnika opće medicine do 60 godina da bude li potrebno njeguju COVID bolesnike. Trenutačno je 55 pacijenata na bolničkom liječenju, 5 ili 6 pozitivnih su u karanteni u Ravniku, imamo osigurano preko 50 kreveta u bolnici u Sisku. Izdan je nalog stožerima gradova i općina da osiguraju karantenska mjesta- istaknuo je Žinić.

Odgovor je dopunio načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, zamjenik župana Roman Rosavec:

-Gotovo svakodnevno postoje kontakti sa svim institucijama koje su u potrebi za zaštitnom opremom, bilo da se radi o ustanovama u vlasništvu Županije ili privatnim koncesionarima. S odgovornošću mogu potvrditi da se svima izašlo u susret i dodijeljena je oprema u skladu s mogućnostima- kazao je Rosavec.