Ivo Žinić: Ne možemo više čekati da nitko za ovakav zločin nije osuđen

U Baćinu, naselju na području Općine Hrvatska Dubica obilježena je 28. godišnjica stradavanja nevinih civila. Zajedno s članovima Hrvatskog generalskog zbora počast su, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice u Baćinu, odali izaslanik predsjednice RH Ante Deur, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Željka Josić i izaslanik predsjednika Vlade, inače ministar branitelja Tomo Medved. Počast žrtvama odana je i kod spomenika pored crkve Svih Svetih, dok su okupljeni obišli i tamošnju Spomen-sobu Domovinskog rata. Zajedničku molitvu, kao i misu zadušnicu u crkvi Presvetog Trojstva u Hrvatskoj Dubici predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić.

Okupljena izaslanstva, mještane, ali i ljude koji su u Baćin stigli iz svih krajeva Hrvatske, pozdravio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

– Prije 28. godine ovdje je vladalo bezumlje, strah, ubojstvo i neizvjesnost onih koji su ostali, nedužni civili Baćina, Hrvatske Dubice i ostalih naselja. Nisu bili naoružani ni prijetnja, ali srbočetnici bez uma, srca i duše učinili su strašan zločin – jedan od najvećih u ovoj državi. Vukovar, Škabrnja, Baćin velike su tragedije i stradanje hrvatskog naroda. Naš dolazak ovdje pokazatelj je da su oni i nakon 28 godina s nama, došli smo se pokloniti njihovoj žrtvi i odati počast, ali i poslati poruke – ne možemo više čekati da nitko za ovakav zločin nije osuđen, poručio je Žinić u svom obraćanju.