Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio upute za ugostiteljske objekte

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta rad, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja u 11 točaka

Srećko Niketić/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za ugostiteljske objekte kojima se dopušta rad, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja u 11 točaka.

Tako se dopušta obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupine restorana, barova (kavanama, pivnicama, buffetima, krčmama i kletima) te catering objektima, premda je zabranjeno usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu. Naručitelj, stoji u smjernicama, preuzima kupljeno na vratima ili prozoru objekta. Nadalje, potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt, a ondje gdje to nije drukčije uređeno, preporučuje se postavljanje pregrade od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala.

Ako je moguće, savjetuje se plaćanje beskontaktnim karticama, međutim u slučaju plaćanja gotovinom, nakon svakog kupca pult se treba dezinficira. Također, preporučuje se da kupac željeni proizvod naručuje i plaća na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja.

Naposljetku, potrebno je osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasne upute o tome stave na vidljiva mjesta, a ako je organiziran drive-in sustav, zabranjen je izlazak iz automobila, navodi HZJZ.