Hrvatski zavod za zapošljavanje predstavio mjere za očuvanje radnih mjesta

Mjere su usmjerene na poduzetnike koji obavljaju gospodarsku djelatnost - trgovačka društva, obrte i samostalne profesije te se ne odnose na poslovne subjekte čiji su osnivači Republika Hrvatska, županije i jedinice lokalne samouprave

Hrvatski zavod za zapošljavanje predstavio je potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom. Mjere su usmjerene na poduzetnike koji obavljaju gospodarsku djelatnost – trgovačka društva, obrte i samostalne profesije te se ne odnose na poslovne subjekte čiji su osnivači Republika Hrvatska, županije i jedinice lokalne samouprave.

Poslodavci koji koriste mjere HZZ-a i drugih davatelja, a kojima je opravdan trošak plaće, ne mogu istovremeno koristiti obje, a mjere ne mogu koristiti i oni dionici koji su unazad 12 mjeseci registrirali poslovni subjekt ili su im odobrena sredstva za samozapošljavanje. Također, pravo na potporu mogu ostvariti poduzetnici koji su imali pad broja zaposlenih od 1. do 20. ožujka tekuće godine, a nakon spomenutog okvira, one se ne mogu dodijeliti ako je postotak pada veći od 40 posto kod poslodavaca koji zapošljavaju do 10 radnika, od 20 posto za mala, 15 posto za srednja, odnosno 10 posto za velika poduzeća.

Slijedom navedenog, poslodavci mogu odabrati mirovanje ugovornih obveza po aktivnim ugovorima mjera APZ-a koje uključuju trošak plaće, a koje nastavljaju koristiti po isteku spomenute mjere što će biti regulirano aneksom ugovora.

Važno je istaknuti kako poslodavci kojima bude dodijeljena potpora za očuvanje radnih mjesta ne smiju uvoziti stranu radnu snagu niti zapošljavati nove radnike u razdoblju korištenja iste.

Svi detalji, kao i potrebna papirologija mogu se pronaći OVDJE.

Aktualno
Hrvatska