Hrvatski izlagači oduševili posjetitelje najvećeg poljoprivrednog sajma u Berlinu

Ovoga vikenda završio je Zeleni tjedan u Berlinu, najveća međunarodna poljoprivredna manifestacija, kojoj je ove godine upravo Hrvatska bila zemlja partner u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore.

Pedeset hrvatskih izlagača, hrvatskih tvrtki i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, predstavilo je svoje proizvode pred više od 400.000 posjetitelja koji su na sajmu potrošili više od 52 milijuna eura, a neki su dogovorili i nove poslove te širenja na druga tržišta. I hrvatske delicije izazvale su veliki interes u Berlinu, nacionalna kuhinja u organizaciji Podravke u hrvatskoj hali je dnevno pripremala oko 400 jela za posjetitelje, pri čemu je najveća potražnja bila za pašticadom, čobancem i jadranskom ribom.

Berlinski sajam Europi ujedno je i mjesto s političkim značenjem te su na sajmu ove godine ukupno sudjelovala 72 ministra iz brojnih svjetskih zemalja, a sam sajam je otvoren tako da je predsjednik Vlade RH Plenković uručio u ime Hrvatske gradu Berlinu osamdesetogodišnju maslinu kao simbol mira i prijateljstva između dviju država, naglasivši i važnost dugogodišnje tradicije kvalitete maslinovih ulja s hrvatskih prostora. Ministrica poljoprivrede Vučković i hrvatska delegacija održali su brojne bilateralne sastanke s ministrima poljoprivrede europskih zemalja s ciljem povećanja trgovinske razmjene, jačanje gospodarske suradnje te prepoznatljivosti Hrvatske i naših poljoprivredno – prehrambenih proizvoda, kao i predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem.

-Ministarstvo poljoprivrede partner je proizvođačima i potencijalnim ulagačima u razvoju modernog, tehnološki inovativnog i konkurentnog poljoprivredno-prehrambenog i ribarskog sektora. Upravo zato mi je izuzetno drago da su svi sudionici – i institucije i sami izlagači – dali sve od sebe da Hrvatsku, ovogodišnju zemlju partner, predstave u najboljem svijetlu Berlinu, Njemačkoj i svijetu. Zeleni tjedan se pokazao ne samo kao platforma za unapređenje gospodarstva i poljoprivrede, već i bilateralnih odnosa s brojnim zemljama. Vjerujem da će se hrvatsko partnerstvo na Zelenom tjednu višestruko pozitivno odraziti na hrvatsko gospodarstvo i uopće sliku Hrvatske u svijetu, osobito u ovom važnom trenutku predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije kao njezine najmlađe članice- istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Na sajmu Zeleni tjedan u Berlinu posjetitelji su mogli uživati u tradicionalnim hrvatskim jelima koje je u nacionalnoj kuhinji u hrvatskoj hali spremao tim kuhara iz Podravke s hrvatskim namirnicama i začinima. U ponudi restorana su jela iz svih regija Hrvatske i svaki dan iz kuhinje se servira 400 jela posjetiteljima iz cijelog svijeta. Restoran je nudio tjesteninu s tartufima, kotlete od kvarnerske janjetine, dalmatinsku pašticadu, svježu oradu sa žara, puricu s mlincima, slavonski čobanac, rižoto s morskim plodovima, a najpopularnija jela su pašticada, čobanac i jadranska riba. Od slatkih jela na izbor posjetiteljima je međimurska gibanica, kremšnita, Lino torta, savijače od jabuke i višnje, zagorski štrukli, makovnjača i orahnjača.

Tim Podravkinih kuhara je kuhao i za više od 4 000 uzvanika na svečanosti otvaranja sajma te je predstavio jela iz svih hrvatskih regija.