Hrvatski Crveni križ zatražio ostavku Željka Rukavine

Općinsko društvo iz Topuskog tražilo je od korisnika humanitarne pomoći novac za članarinu
željko rukavinaKristina Štedul Fabac/PIXSELL

Hrvatski Crveni križ zatražio je ostavku ravnatelja Općinskog društva Crveni križ Topusko Željka Rukavine nakon što je u medijima objavljeno da je je to društvo od korisnika humanitarne pomoći tražilo novac za članarinu, no Rukavina je odbio dati ostavku.

– Hrvatski Crveni križ u potpunosti se ograđuje i osuđuje neshvatljiva postupanja ravnatelja Općinskog društva Crvenog križa Topusko Željka Rukavine, navodi u priopćenju.

Rukavina odbio dati ostavku

Mediji su objavili da su korisnici humanitarne pomoći društva CK u Topuskom bili primorani platiti članarinu u Crvenom križu kako bi mogli primiti humanitarnu pomoć. Iz Hrvatskog Crvenog križa ističu da su nakon saznanja iz medija, odmah zatražili očitovanje  nadležnog ravnatelja, koje nije opravdalo takva postupanja. Od Rukavine su, ističu, zatražili ostavku, no on ju je odbio dati.

– Predsjednik Josip Jelić i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt tražili su trenutnu ostavku ravnatelja Općinskog društva Crvenog križa Topusko Željka Rukavine, a koju je isti odbio, navode iz Crvenog križa.

Dodaju da je stoga u okviru svojih ovlasti, Nacionalno društvo Crvenog križa uputilo predsjedniku društva CK Topusko zahtjev za hitnim sazivanjem sjednice tog društva i opozivom ravnatelja od strane Odbora.

Korisnici humanitarne pomoći nemaju obvezu biti članovi ni plaćati članarinu

– Snažno naglašavamo da Hrvatski Crveni križ bez ikakve naknade pruža pomoć svima kojima je potrebna, a za što apsolutno nije preduvjet članstvo u Crvenom križu, poručuju u priopćenju.

Dodaju da je članstvo u Hrvatskom Crvenom križu dobrovoljno. Ističu da dobrovoljni davatelji krvi, brojčano najveći članovi, nemaju obvezu plaćanja članarine, a da primatelji humanitarne pomoći nemaju obvezu biti članovi Hrvatskog Crvenog križa i nemaju nikakvu obvezu plaćanja članarine ili humanitarne pomoći.

Aktualno
Hrvatska
Općina
Sisačko-moslavačka županija
Topusko