Hrvatska uspostavlja sustav za rano upozoravnje i upravljanje krizama

U Ministarstvu unutarnjih poslova potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama" vrijednom 63 milijuna kuna te sufinanciranim sredstvima EU fondova

Dalibor Urukalović/PIXSELL

U Ministarstvu unutarnjih poslova potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama” vrijednom 63 milijuna kuna te sufinanciranim sredstvima EU fondova. Cilj projekta je uspostava sustava koji će putem mobilnih telefona informirati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti.

– Radi se o modernoj tehnologiji za upravljanje krizama 21. stoljeća, a pandemija koronavirusa nas je osvijestila koliko je važno ulagati u taj sustav uz participaciju građana i pravilno informiranje i upravo kroz ovaj sustav informiranje građana podižemo na višu razinu, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dodao je kako se njime upozoravaju građani da se nalaze u blizini prirodnih katastrofa – požara, poplava, potresa – i da se mogu slati upozorenja o bilo kakvoj velikoj nesreći – epidemiji, terorističkom napadu ili havariji – te daju informacije što se događa i kako pratiti daljnje upute, konkretno Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ugovor su, uz Božinovića, potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

– Njegovom realizacijom omogućit će se pravodobne reakcije hrvatskog sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama i ojačati spremnost na eventualne krize, rekao je Ćorić izrazivši nadu da će sredstva biti iskorištena na najbolji mogući način za jačanje sigurnosti RH i svih njezinih službi.