Hrvatska predsjedavanje započela razgovorima na temu proračuna Europske unije, Brexita i sigurnosti

S prvim danom 2020. godine Hrvatska je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Europske unije, a ta će čast službeno biti obilježena dvodnevnim Kolegijem povjerenika Europske komisije. Dolazak povjerenika na čelu s Ursulom von der Leyen očekuju se u poslijepodnevnim satima, dok je tom prigodom u Zagreb doputovao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Michel se još jučer sastao s novoizabranim predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, a svoj radni posjet nastavio je danas sastankom s premijerom Andrejem Plenkovićem:

– Danas smo vrlo otvoreno i vrlo sadržajno razgovarali o zajedničkim prioritetima u sljedećih nekoliko mjeseci, predstavili smo gospodinu Michelu ključne elemente hrvatskog predsjedanja te o Europi koja se razvija, povezuje, štiti i globalno je utjecajna.

Tema sastanka bila je prije svega financijski okvir za narednih sedam godina, čijem će donošenju Hrvatska pripomoći kroz konzultacije s drugim članicama i međuinstitucionalnim dijalogom na raznim razinama, s namjerom da se, osim političkog dogovora o ukupnom okviru i distribuciji u pojedinim prioritetima, također na vrijeme usvoje i zakonski akti, kojih, objašnjava Plenković, ima pedesetak.

Druga točka bio je dovršetak pravnih procedura u vezi izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, čija bi prva faza pregovora trebala biti okončana 31. siječnja. Hrvatska je spremna osigurati suglasnost Europskog parlamenta, provesti sve potrebne pisane procedure te zaključiti ovu fazu odnosa na zadovoljstvo obje strane.

Naposljetku, razgovaralo se i o održavanju sastanka između šefova država, vlada članica EU i država jugoistoka Europe u svibnju, za potrebe kojeg se na raspolaganje stavio i sam Michel, kako na pripremi, tako i na zaključcima koji bi trebali odrediti dinamiku budućih odnosa sa šest susjednih zemalja.

– S te strane Hrvatska želi poslati poruku da je ovo dio Europe o kojem imamo posebna i specifična znanja te upravo tu činjenicu želimo iskoristiti kako bi na ovakvim sastancima mogli rezimirati ostvareno, a Hrvatska je u tome uspješna priča od 2000-te pa do danas. Osnažili smo svoj međunarodni položaj, oplemenili svoj suverenitet članstvom u Europskoj uniji i omogućili bolji gospodarski razvoj, veću solidarnost i ulaganja u društvu. Sličan put želimo, uz ispunjavanje kriterija, i svim državama jugoistoka Europe, zaključio je Plenković te istaknuo da se u razdoblju koje slijedi, također nastavlja raditi i na dva cilja dublje integracije važnim za RH, naime članstvo u Schengenskom prostoru te uvođenje eura.

Michel će danas razgovarati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, dok je u večernjim satima na rasporedu svečani koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu, nakon kojeg je predsjednica na odlasku Kolinda Grabar-Kitarović najavila večeru s europskim gostima.

Kolegij se nastavlja sutra, primanjem Ursule von der Leyen u Banskim dvorima, kao i sastankom hrvatske Vlade i Europske komisije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Valja istaknuti kako će povjerenici Europske komisije tijekom svog boravka u Zagrebu održati niz bilateralnih susreta s resornim ministrima, dok će događanje popratiti šezdesetak stranih dopisnika iz Bruxellesa.