Hrvatska ima najnižu stopu preminulih, druga po broju zaraženih na milijun stanovnika

Trenutna epidemiološka situacija stvara nam prostora za popuštanje mjera, a tome u prilog ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak iznio je usporedbu s drugim zemljama u okruženju

Darko Tomaš/PIXSELL

Trenutna epidemiološka situacija stvara nam prostora za popuštanje mjera, poručio je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. Tome u prilog javnosti je iznio usporedbu s drugim zemljama u okruženju.

– Od deset zemalja, mi smo na drugom mjestu po incidenciji, niži broj zaraženih na milijun stanovnik od nas ima samo Mađarska. Mađarska ima 274 oboljelih na milijun stanovnika, a mi 497.

Sve druge zemlje imaju znatno više od nas, istaknuo je Capak, uključujući Sloveniju 674 ili Srbiju 947, pa čak i zemlje s kojima se najviše volimo uspoređivati poput Švedske koja ima 1 874 ili Belgija 4 028.

– Što se tiče broja umrlih imamo najnižu stopu. Jučer smo imali 14 na milijun stanovnika, a više od nas Mađarska koja ima 30, Srbija 19, Finska 35, Švedska 225, Belgija 622, objasnio je Capak te nadodao:

– Ovo su rezultati, a ne mjere. Rezultati rada kojeg su ostvarili epidemiolozi, Krizni stožer, Ministarstvo zdravstva, Vlada Republike Hrvatske i naravno, mediji i svi građani koji su slušali naše preporuke i držali se naših mjera, zaključio je Capak.