Hrvatska će se tijekom predsjedavanja Vijećem EU zalagati za tolerantniju migrantsku politiku i jačanje europskog zajedništva

Uoči dolaska članova Europske komisije u Zagreb, premijer Andrej Plenković održao je u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice konferenciju za medije pred pristiglim novinarima iz Bruxellesa na kojoj je bilo govora o aktualnim temama u Europskoj uniji te planovima Republike Hrvatske tijekom njezina predsjedanja.

Novinare je prije svega zanimalo stajalište Vlade vezano uz migrantsku politiku. Plenković je okupljenima poručio kako Hrvatska neće poduzimati drastične mjere poput postavljanja bodljikavih žica jer bi to poslalo lošu političku poruku susjednim zemljama, kada već raspolažemo s izvrsnim prirodnim barijerama kao što su rijeke, planine i šume. Hrvatska će tako nastaviti ulagati u sposobnost policije, a također je istaknuo da je nužno reformirati Dublinski sporazum te nastojati smiriti vladajuće političko raspoloženje u Europi.

Premijer se očitovao i oko Brexita rekavši kako smatra da to nije bila “pametna ideja”, ali je izvrsna podloga za konferenciju o budućnosti Europe za koju će biti zadužena nova povjerenica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Komentirao je i aktualne sporove između EU i SAD-a, izrazivši uvjerenje kako s obje strane postoji određena mjera zdravog razuma koja neće dopustiti da oni eskaliraju te naruše trgovinske odnose i preliju se na transatlantsko savezništvo.

Naposljetku, Plenković se osvrnuo i na pitanje novih članica europskog saveza, rekavši kako Hrvatska osjeća odgovornost prema njihovom europskom putu te da novi povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi intenzivno radi na dokumentu koji bi mogao izmijeniti metodologiju pregovora o pristupanju, a koji bi u konačnici zadovoljio sve dionike ovoga procesa.