Hrvati u inozemstvu pozivaju se da odgode putovanja u Hrvatsku

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ponovo je uputilo apel hrvatskim državljanima koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje da do daljnjega odgode putovanja u Hrvatsku koja nisu nužna

Sanjin Strukić/PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu, ponovo je uputilo apel hrvatskim državljanima koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje da do daljnjega odgode putovanja u Hrvatsku koja nisu nužna.

– Savjetujemo da hrvatski državljani ostanu u svojim mjestima boravka kako bi se što manje izlagali i time smanjili ugrozu zaraze koronavirusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu. Preporuča se izbjegavanje svih putovanja u svrhu kratkotrajnog boravka u Hrvatskoj koja nisu žurna, priopćilo je Ministarstvo.

Ministarstvo skreće pozornost da će svi koji ulaze u Hrvatsku iz drugih zemalja biti upoznati s mjerom obveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana ili će morati provesti obveznu mjeru samoizolacije u razdoblju od 14 dana.

– Istim postupkom bit će podvrgnuti i pri povratku u države iz kojih su doputovali”, ističe Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Ministarstvo također upozorava na učestale promjene situacije u drugim državama, uključujući i pravila vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu, što može otežati ili onemogućiti povratak hrvatskim državljanima u države u kojima žive i rade.