HKS otkazao sva natjecanja bez proglašenja košarkaških prvaka

Sukladno preporuci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva Hrvatski košarkaški savez na elektronskoj sjednici Upravnog odbora donio odluku o prekidu svih natjecanja pod svojom ingerencijom i završetku natjecateljske sezone bez proglašavanja prvaka i poretka

Sukladno preporuci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva Hrvatski košarkaški savez na elektronskoj sjednici Upravnog odbora donio odluku o prekidu svih natjecanja pod svojom ingerencijom i završetku natjecateljske sezone bez proglašavanja prvaka i poretka.

– Vodstvo HKS-a, Komisija za sustav natjecanja te predstavnici klubova i ostalih košarkaških udruga posljednjih su tjedana bili u dnevnom kontaktu te je nakon ekstenzivnih konzultacija Upravnom odboru HKS-a upućen prijedlog odluke koji je jednoglasno prihvaćen, stoji u priopćenju HKS-a u kojem se navodi da je odluka podložna djelomičnim promjenama “ovisno o budućim okolnostima, uputama i preporukama nacionalnog Stožera civilne zaštite ili sukladno eventualno donesenim promjenama u sportskim aktima”.

Istog dana kad je donio odluku o prekidu natjecanja, HKS je Središnjem državnom uredu za šport i Hrvatskom olimpijskom odboru uputio molbu za promjenama u Zakonu o sportu, a vezano uz promjenu sustava natjecanja u izvanrednim okolnostima. Naime, u HKS-u već razmišljaju o negativnim ekonomskim utjecajima na sljedeću sezonu te smatraju kako je vjerojatno da će biti potrebno mijenjati sustav natjecanja, što po sadašnjem Zakonu o sportu nije moguće, ako promjena nije najavljena godinu dana unaprijed.

– Zbog gospodarske situacije u kojoj ćemo se naći u rujnu ili listopadu, kada trebaju započeti lige, već sada treba tražiti određena rješenja. Kako je kriza pogodila sve, sigurno je da će se isto reflektirati na sport. Samim time, želimo da nam eventualne izmjene u sustavu natjecanja budu lakše i dostupnije kako bi se košarkaški klubovi mogli bolje i kvalitetnije pripremati za iduću sezonu, pojasnio je srž upućene molbe predsjednik HKS-a Stojan Vranković.

U molbi SDUŠ-u i HOO-u predlaže se ugradnja dodatnog stavka u članak 61. Zakona o sportu, čime bi bilo omogućeno da se u slučaju više sile (pandemije, potresa i slično) promjene u sustavu natjecanja primjenjuju čak i u tekućoj sezoni te da je u tom slučaju za promjenu sustava natjecanja nadležan jedino sportski savez pojedinog sporta.

Aktualno
Hrvatska
Sport