Građani Petrinje mirnim prosvjedom “zahvalili” na dosadašnjoj obnovi nakon potresa

Nekoliko stotina Petrinjaca s mnogobrojnim natpisima okupilo se na poziv Udruge "Petrinjsko proljeće"
Stanovnici Petrinje prosvjedovali na godišnjicu potresa zbog sporosti vladajućih i obnoveEdina Zuko/PIXSELL

Odavanjem počasti žrtvama razornog potresa i prosvjedom zbog spore i neučinkovite obnove, u Petrinji je obilježena druga godišnjica snažnog potresa magnitude 6,2 po Richteru, koji je nakon nekoliko manjih potresa 29. prosinca 2020. u 12:19 sati pogodio Banovinu.

Nekoliko stotina Petrinjaca s mnogobrojnim natpisima okupilo se na poziv Udruge “Petrinjsko proljeće” kod Mosta volontera kako bi mirnim prosvjedom upozorili na sporu obnovu zbog koje će većina stradalnika treću zimu provesti u kontejnerima.

Prilikom prosvjedne šetnje do gradskog parka okupljeni su nosili natpise na kojima je stajalo: “Hvala za svaku bakinu suzu iz kontejnera”, “Hvala za laži i obećanja”, “Hvala za Dom zdravlja”, “Hvala za Dom umirovljenika”, “Hvala za sigurno kretanje gradom”, “Hvala za brzu i učinkovitu birokraciju”, “Medo spava zimski san”, “Hvala za 6 izgrađenih kuća u dvije godine” i slične ironične “zahvale”.

Zahvaljujući na odzivu sugrađana, Zrinka Mažić iz “Petrinjskog proljeća” rekla je da je “odavno prošlo pet do 12” te kako treba reći dosta je. Istaknula je da Udruga nema političku konotaciju, nego djeluje u ime građana. Pozvala je Petrinjce “kojima je stalo” da im se pridruže.

– Mi ništa ne tražimo, mi ništa ne molimo, mi ništa ne prosimo. Ono što tražimo dobro plaćamo porezima, doprinosima, naknadama i drugim davanjima. Plaćamo zato da naša djeca mogu normalno živjeti i ostati u našem gradu, rekla je Mažić.

– Ljuti smo i tužni, a najviše razočarani s državom koja ni dvije godine od potresa nije uspjela uspostaviti proces obnove, olakšati administraciju. Uvijek vjerujemo da je ovo naš posljednji prosvjed, ali ako se ovakvo stanje nastavi, možda ćemo morati i na Markov trg, najavila je aktivistica Ivana Palaić.

Na pitanje novinara je li netko iz vlasti danas trebao biti u Petrinji, odgovorila je kako im ovdje nije mjesto sve dok ne obnove Petrinju.

Prosvjed je nakon jedan sat simbolično završen u 12:19 sati ispred crkve sv. Lovre, s čijeg su se zvonika u povodu druge godišnjice potresa oglasila crkvena zvona.

Događanja
Grad
Hrvatska
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija