Gotovo polovina medicinskih sestara u socijalnoj skrbi nema adekvatnu zaštitnu opremu

Anketa Komore medicinskih sestara pokazala je da 43 posto medicinskih sestara u socijalnoj skrbi u okolnostima epidemije koronavirusa nema zaštitnu odjeću, a njih 20 posto kiruršku masku

Anketa Komore medicinskih sestara pokazala je da 43 posto medicinskih sestara u socijalnoj skrbi u okolnostima epidemije koronavirusa nema zaštitnu odjeću, a njih 20 posto kiruršku masku.

– Nedostatak zaštitne opreme, oduzimanje dana godišnjeg odmora zbog samoizolacije, ogroman manjak sestrinskog kadra, preveliki broj zahtjevnih, kroničnih i palijativnih pacijenata na jednu sestru, ručno vođenje sestrinske dokumentacije – vrlo su ozbiljni problemi s kojima se suočavaju medicinske sestre zaposlene u ustanovama socijalne skrbi diljem Hrvatske, upozorili su iz Komore.

U državnim i privatnim ustanovama socijalne skrbi, domovima za starije, djecu, psihički bolesne i za osobe s tjelesnim i intelektualnim poteškoćama zaposleno je više od 1800 medicinskih sestara.

Navode da više od mjesec dana nakon izbijanja epidemije Covida-19 u Hrvatskoj četiri posto tih zdravstvenih djelatnika još uvijek nema ni zaštitne rukavice, dok 16 posto njih tvrdi da njihove matične ustanove nisu nabavile dovoljno dezinfekcijskih sredstava.

– Posebnu zabrinutost izaziva činjenica da, premda više od dvije trećine medicinskih sestara radi u odvojenim timovima, svaka druga je u anketi rekla da su neki zaposlenici u fizičkom kontaktu s oba tima, što značajno povećava mogućnost prenošenja zaraze koronavirusom, stoji u priopćenju.

Anketa je također pokazala da su ravnatelji domova sestrama, koje su zbog reorganizacije rada u timovima završile mjesec s nedovoljnim fondom sati ili su bile u samoizolaciji, za to razdoblje oduzimali dane godišnjeg odmora.

Aktualno
Hrvatska