FUCHS O POVRATKU STUDENATA U PREDAVAONICE: Procijepljenost osnovni preduvjet za potpunu normalizaciju

Preporuka je u najvećoj mogućoj mjeri omogućiti povratak studenata u predavaonice i vježbaonice

Željko Hladika/PIXSELL

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kazao je kako je povratak studenata na nastavu uživo u maksimalnom broju prioritet i odgovornost svih institucija visokog obrazovanja te apelirao na procijepljenost kao osnovni preduvjet za potpunu normalizaciju.

– Preporučili smo u najvećoj mogućoj mjeri povratak studenata u predavaonice i vježbaonice, kazao je Fuchs. Naglasio je kako je uvjeren da će sveučilišta iznaći mogućnosti da se to i ostvari, no hoće li se to moći “ostvariti do kraja” ovisit će o epidemiološkoj situaciji u zemlji, ali i o odgovornosti samih sveučilišta i studenata, upozorio je.

Po Fuchsovim riječima, iskustva drugih zemalja u visokoškolskom sustavu pokazuju da je u tom smislu ključan čimbenik procijepljenost.

– Mogu samo apelirati još jednom da procijepljenost kako nastavnika tako i studenata bude što veća, jer upravo je to bio jedan od ključnih elemenata na osnovu kojih su sveučilišta u nekim zemljama donosila odluke o tome da li se studenti u fizičkoj varijanti mogu vratiti natrag u predavaonice i tko i na koji način može održavati predavanja u živo, rekao je.

Kao primjer naveo je Sjedinjene Države, gdje je većina privatnih sveučilišta još prije pola godine odlučila da svi studenti koji su cijepljeni mogu pratiti nastavu uživo. Europa se više oslanja na svijest građana i ide s preporukama, rekao je Fuchs, no primjeri skandinavskih zemalja pokazuju da visoka procijepljenost omogućuje ukidanje restrikcija u obrazovnim sustavima.

Ministar je izrazio nadu da će studenti u najvećoj mogućoj mjeri pohađati nastavu te poručio:

– Nitko ne kaže da se studenti moraju cijepiti da bi sudjelovali u nastavi ali da bi bilo dobro, bilo bi.