FOTO: Hrvati BiH još jednom donacijom pomogli obnovu petrinjske OŠ Dragutina Tadijanovića

Nakon obnove objekta, Hrvati BiH osigurali su dodatnih 450 tisuća kuna za uređenje potkrovlja škole te 100 tisuća kuna pomoći Banovini

Izaslanstvo Hrvata BiH predvođeno Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora u BIH, posjetilo je danas OŠ Dragutina Tadijanović u Petrinji u čijoj su obnovi nakon potresa sudjelovali.

Tijekom posjete izaslanstvo je kratko obišlo obnovljenu školu nakon čega je ravnatelj škole Davor Miholjević predsjedniku Čoviću uručio zahvalnicu te u ime svih djelatnika i učenika škole izrazio zahvalu Hrvatima iz BiH koji su pomogli u obnovi škole.

Posjeti su kao domaćini uz ravnatelja Miholjevića prisustvovali i načelnik Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes.

Ministar Medved istaknuo je kako je ova prigoda pokazatelj prijateljstva i solidarnosti velikog broja prijatelja, ali i poruka da se uspjelo zadržati učenike i narod na potresom zahvaćenom području. Dodao je kako je Vlada RH svakim danom prisutna na ovom području te ulaže velike napore u svjetlu obnove i revitalizacije cijelog područja kako sredstvima proračuna tako i uz pomoć i potporu prijatelja.

Ovom prigodom je i Udruga bosansko hercegovačkih Hrvata Prsten u RH i BiH ravnatelju Miholjeviću uručila i simbolični ček na 450 tisuća kuna koje doniraju za uređenje potkrovlja zgrade OŠ D. Tadijanovića gdje bi, nakon uređenja, predavanja trebali pohađati studenti Učiteljskog fakulteta u Petrinji. Također, član delegacije iz BiH bio je i Ante Begić, načelnik općine Posušje koji je županu Celjaku uručio ček od 100 tisuća kuna istaknuvši kako je ovo četvrti puta da dolaze na Banovinu i pomažu te kako će i u budućnosti nastaviti u okviru svojih mogućnosti pružati pomoć.

– Donacija Hrvata iz Bosne i Hercegovine vrlo je značajna za obrazovanje na području grada Petrinje. Ovom je donacijom obnovljen objekt OŠ Dragutina Tadijanovića u kojem nastavu pohađaju i učenici ove škole i Prve osnovne škole Petrinja, a u narednom razdoblju u suradnji s Vladom RH, putem Ministarstva znanosti i obrazovanja Sisačko-moslavačka županija će urediti potkrovlje ove škole i nadamo se da ćemo već ubrzo nakon Nove godine u ovom prostoru smjestiti studente Učiteljskog fakulteta, koji će ovdje nastaviti obrazovanje, rekao je Celjak.

Zahvalu Hrvatima iz BiH, koji su prikupili više od milijun i pol kuna za obnovu ove petrinjske osnovne škole, uputila je i gradonačelnica Magdalena Komes:

– Ovo je katastrofa koja je zaista imala jako široke razmjere i gdje nije bila dovoljna snaga ni lokalne ni županijske zajednice pa čak se usuđujem reći ni državne. Svaka pomoć bila nam je dobrodošla i zaista smo je i dobili. Ruka prijateljstva pružena je sa svih strana svijeta i ovom prilikom se zahvaljujem našim prijateljima iz BiH što su prepoznali prioritete, a tu naravno naša djeca. Bez djece nema budućnosti i njihov ostanak ovdje je garancija ostanka našeg stanovništva, naročito na području Petrinje koja je najranjeniji grad u ovom razornom potresu.

Naposljetku, Čović je izrazio zadovoljstvo što je obveza koju su preuzeli prije nekoliko mjeseci realizirana te poručio neka ovo zajedništvo bude ohrabrenje svim ljudima u Petrinji da nisu sami. Dodao je kako su Hrvati u BiH otvoreni za suradnju i za naredne zajedničke projekte.

FOTO: Sisačko-moslavačka županija