Film “ZOE” mlade Kutinčanke Marte Krunić osvaja svijet

Kratki igrano-animirani film “ZOE” mlade redateljice Marte Krunić iz Kutine, ovoga je tjedna predstavljen na jednom od najvećih svjetskih filmskih festivala.

Riječ je o festivalu GURO – International Kids Film Festival, koji se održao u dalekom Seoulu, a ovo je bila prilika mladim kutinskim filmašima da se još jednom predstave međunarodnoj publici i stručnjacima iz filmske industrije. Naime, festival se održava na glavnom trgu Guro Dong, a natjecanje je, uz par dugometražnih, uglavnom namijenjeno kratkim filmovima za djecu. Važno je za napomenuti, kako se filmska družina našla u konkurenciji s filmovima profesionalnih filmaša i produkcijskih kuća.

– Prošetali smo se po crvenom tepihu kao u Hollywoodu. Filmovi koji su tu prikazani iz raznih zemalja svijeta su zapravo filmovi školovanih redatelja, ljudi koji rade u produkcijskim i filmskim studijima iz Nepala, Izraela, Perua, Rusije, Francuske. Mi smo ovdje jedini iz Hrvatske i predstavljamo našu državu u Seoulu i Južnoj Koreji, rekao je voditelj filmske družine Goran Šporčić te istaknuo kako su ondje stekli poznanstva s renomiranim redateljima iz Rusije i Londona, koja će možda prerasti i u filmsku suradnju.

Rad filmaša, također uživa potporu Grada Kutine, koji je sufinancirao njihov odlazak u Seoul.

Također, družina je spomenuti film predstavila i na festivalu nezavisnih filmova i filmaša iz cijeloga svijeta – Highway 61, koji se proteklog vikenda održao u Pine Cityju u Minnesoti. U Sjedinjenim Američkim Državama “ZOE” je osvojila nagradu za najbolji film u kategoriji mladih autora do 18 godina.

Od ostalih nagrada tu se ističe i ona za najbolji film mladog autora do 18 godina na 12. međunarodnom festivalu dječjeg filma u Bangladešu početkom godine, a od tada je “ZOE” obišla brojne festivale diljem svijeta poput onih u Moskvi, Berlinu, Busanu, Chicagu, Kijevu i Dhaki, gdje su mladi Kutinčani predstavljali svoju Osnovnu školu Stjepana Kefelje, svoj Grad i svoju zemlju.

 

Događanja
Grad
Hrvatska
Kutina
Sisačko-moslavačka županija