Europska banka za obnovu i razvoj najavila pomoć potresom pogođenom području

Petrinju je danas posjetila direktorica Europske banke za obnovu i razvoj Victoria Zinchuk
Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes s predstavnicima EBRD-a obišla je Udrugu IKS u kontejnerskom naselju u MošćeniciNikola Čutuk/PIXSELL

Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj Victoria Zinchuk posjetila je Petrinju te najavila pomoć banke u revitalizaciji života nakon razornog potresa na tom području, ali i istaknula važnost suradnje javnog i privatnog te civilnog sektora u iznalaženju zajedničkih rješenja.

Zinchuk je sa suradnicima o tome razgovarala s petrinjskom gradonačelnicom Magdalenom Komes te, kako bi se upoznala s mogućim projektima, obišla nekoliko petrinjskih destinacija gdje je pričala s dužnosnicima i volonterima koji su već angažirani na pomoći stradalim sugrađanima.

– Ovom smo prilikom razgovarali o urbanoj revitalizaciji Petrinje koja je za razornog potresa najviše stradala. Nama je potrebna i obnova, ali i revitalizacije života u gradu. Zbog toga smo obišli nekoliko lokacija kojima treba obnova i novi sadržaji. Bilo je riječi o viziji koje banka ima u revitalizaciji te o mogućnosti pomoći EBRD-a u ostvarenju tih projekata, izvijestila je gradonačelnica Magdalena Komes.

Zinchuk se tako u kontejnerskom naselju u Mošćenici sastala i s predstavnicima petrinjske Udruge IKS čiji volonteri provode projekte pomoći stanovnicima naselja, uz posebnu pomoć mladima i djeci. Direktorica banke ustvrdila je da EBRD može učiniti dosta, ali i upozorila da Hrvatska još možda nije shvatila puni potencijal banke, naglasivši važnost suradnje javnog i privatnog te civilnog sektora koji zajednički moraju tražiti rješenja.

– Zato pozivam privatni sektor da potiče brzo traženje rješenja u ovom teškom vremenu. Postupak mora biti sveobuhvatan i svakako mora uključivati građane u proces. U Petrinji je nužna suradnja sa svim strukama i građanima, da se čuju stajalište i ideje građana kojima ćemo dati alate i viziju o budućnosti, zaključila je Zinchuk.

Grad
Hrvatska
Ostalo
Petrinja
Sisačko-moslavačka županija