Europa dala zeleno svjetlo još jednom cjepivu protiv covida-19

Ugovor s Valnevom omogućuje državama članicama da u 2022. godini otkupe skoro 27 milijuna doza cjepiva
covid cjepivo cijepljenje

Europska komisija odobrila je ugovor s farmaceutskom tvrtkom Valneva o nabavi skoro 27 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 tijekom 2022. godine. Prema ugovoru cjepivo se može prilagoditi novim varijantama sojeva, a države članice mogu 2023. naručiti i do 33 milijuna dodatnih doza cjepiva.

Valneva je europsko biotehnološko poduzeće koje razvija cjepivo s inaktiviranim virusom koje se dobiva kemijskom inaktivacijom živog virusa. To je trenutačno jedino cjepivo s inaktiviranim virusom protiv bolesti covid-19 koje je u fazi kliničkih ispitivanja u Europi.

– Nakon što ga Europska agencija za lijekove proglasi sigurnim i učinkovitim, cjepivo poduzeća Valneva bit će još jedna opcija u našem opsežnog portfelju cjepiva, rekla je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Inače, Valneva je osma tvrtka s kojom je Komisija sklopila ugovor o nabavi cjepiva protiv covida-19. Ranije su potpisani ugovori s tvrtkama AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, Moderna i Novavax.

Aktualno
Hrvatska