Nije vjerojatno da će ljeto zaustaviti širenje koronavirusa

Nije vjerojatno da će ljetne vrućine zaustaviti širenje koronavirusa, a nastavi li se virus širiti sadašnjim tempom uskoro bi se moglo dogoditi da u većini zemalja članica nema dovoljno kreveta na odjelima za intenzivnu skrb, stoji u izvješću Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

– Nema za sada dokaza da će SARS-CoV-2 pokazati izraženu zimsku sezonalnost poput ostalih koronavirusa u sjevernoj hemisferi, kaže se u izvješću.

Dodaje se da istraživanja ne upućuju na to da će virus biti manje opasan kad nastupi toplo i vlažno vrijeme.

U izvješću se upozorava i na potrebu povećanja kapaciteta zdravstvenih sustava, koji bi uskoro mogli postati nedostatni ako se virus nastavi širiti ovom brzinom.

– Analize koje je proveo ECDC pokazuje da, ako pandemija nastavi napredovati sadašnim tempo bez snažnih protumjera i povećanja kapaciteta kreveta za intenzivnu skrb, postoji velika vjerojatnost da će u mnogim zemljama EU-a i Europskog ekonomskog prostora  potreba za intenzivnom skrbi nadmašiti postojeće kapacitete.

Rizik da će kapaciteti zdravstvenih sustava biti nedovoljni procjenjuje se visokim. Pri tome nisu uzeti u obzir novi kapaciteti koji su osigurani u mnogim zemljama. ECDC preporučuje da se mjere socijalnog distanciranja proaktivno primjenjuju kako bi se odgodio vrhunac epidemije i omogućilo zdravstvenom sustavu da se pripremi na povećani priljev inficiranih osoba.