e-škole u Hrvatskoj konkuriraju za najbolji EU projekt, među njima i škola iz Velike Ludine

Projektom je je 151 osnovna i srednja škola dobila informatičku opremu i digitalna pomagala u izvođenju nastave
skola-768×433

Europska komisija, izvršno tijelo Europske unije, obilježit će u četvrtak u portugalskom gradu Evori petnaest godina od uspostavljanja nagrade “Regiostars” (Regionalne zvijezde) kojom promovira projekte sufinancirane iz EU fondova.

Na ceremoniji će europska povjerenica, Portugalka Elisa Ferreira, uručiti posebno priznanje jednom od projekata koji su već bili nagrađeni od osnutka “Regiostarsa” godine 2008. Među 15 kandidata, za koje se moglo javno glasati do utorka na internetskoj stranici Regiostarsa, nalazi se projekt e-škola u Hrvatskoj.

Njime je 151 osnovna i srednja škola dobila informatičku opremu i digitalna pomagala u izvođenju nastave, što je 10 posto svih škola u Hrvatskoj. Pokretač tog pilot projekta je CARNET, javna ustanova koja djeluje u području informacijsko-komunikacijske tehnologije u Hrvatskoj. Projekt je 2020. godine dobio nagradu “Regiostars” u Bruxellesu, temeljem glasova prikupljenih preko interneta.

U osnovnoj školi u Velikoj Ludini, mjestu udaljenom 30 kilometara od Siska, učenici rješavaju matematičke zadatke na tabletima, a pametna ploča u učionici sama daje točne odgovore.

– Prije samo 10 godina stvari su izgledale potpuno drugačije. Ako je profesor htio vizualizirati nešto morao je biti spretan s kredom, a učenici su učili isključivo iz knjiga. U samo sedam godina klasična učionica pretvorila se u nešto što je prethodna generacija gledala samo u filmovima znanstvene fantastike, kaže hrvatski novinar Boris Abramović, autor petominutnog filma o projektu koji će biti prezentiran u Evori.

Damir Belavić, profesor matematike u Velikoj Ludini, kaže da i on sam ima “online bilježnicu”.

– Učenici imaju ‘online bilježnice’ pa i oni koji nisu u školi mogu pratiti što se radi. Također sve ostaje pohranjeno u takvim bilježnicama. Uz to mi je lako dijeliti učenicima materijale. Upućujem ih na razne ‘linkove’ te radimo razne online vježbe, kaže i nadodaje da se klasične bilježnice od papira i dalje koriste:

– I dalje se piše i računa, ruka se razvija, ali jednostavno imaš dodatne sadržaje kojima začiniš postupak nastave.

Juraj Bilić, zamjenik ravnatelja CARNET-a, kaže da se projekt pokazao uspješnim, ali da nije završen.

– Nastavit ćemo dalje ulagati u obrazovanje u suradnji s Ministarstvom (…). Radimo na projektu ‘Brain’ (hrv. mozak) koji će naslijediti projekt e-škole, a koji se bavi medijskom pismenošću i kritičkim razmišljanjem. Nadogradnjom na e-škole želimo nastaviti raditi na medijskoj digitalnoj pismenosti učenika i samih učitelja.

Aktualno
Hrvatska
Općina
Sisačko-moslavačka županija
Velika Ludina