Dvanaest novooboljelih koronavirusom

Od sinoć je potvrđeno 12 novooboljelih koronavirusom te se njihov broj na razini Republike Hrvatske popeo na 81, izvijestio je jutros Nacionalni stožer civilne zaštite. Svi pacijenti bilježe blaže oblike bolesti, a u međuvremenu je napravljeno 1 205 testiranja.

– Ono što je u epidemiološkoj slici Republike Hrvatske od iznimne važnosti je da su sva 24 testiranja napravljena od jučer na području istoka zemlje negativni. Struka je ondje odradila sjajan posao i detektirala sve kontakte te umirila epidemiološku situaciju, rekao je ministar Vili Beroš.

Pripreme za treći fazu su apsolutno adekvatne, nastavio je ministar, kao i da je zdravstvena zaštita prostorno i vremenski dobro organizirana te se u svakom trenutku može omogućiti preraspodjela liječnika, sestara i drugog medicinskog osoblja.

– Moram naglasiti za sve osobe koje imaju druge zdravstvene tegobe, a nisu pod sumnjom koronavirusa – ostale zdravstvene ustanove pružaju adekvatnu zdravstvenu pomoć i odvijanje bilo kakvih hitnih aktivnosti nije dovedeno u pitanje. Ovom se prilikom moram zahvaliti i privatnom zdravstvenom sektoru jer je pokazao iznimnu senzibiliziranost te nema privatne ustanove koja se nije stavila na raspolaganje Ministarstvu zdravstva i cijelom zdravstvenom sustavu.

Naposljetku, napominje ministar, stručnjaci za mentalno zdravlje iz Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike stoje na raspolaganju 24 sata, dok je Nastavni zavod za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” također otvorio hitne linije od 8 do 22 sata.

– Poduzimamo sve da situaciju i nadalje držimo pod kontrolom kako nam je uspjelo do sada.