Država brani slanje lijekova u Ukrajinu

Hrvatski zakoni ne dopuštaju udrugama slanje lijekova kao humanitarne pomoći
lijekovi

Hrvatska ljekarnička komora prikupila je 300.000 kuna kako bi kupila lijekove na recept i poslala ih potpuno devastiranim ukrajinskim bolnicama, no ne mogu to učiniti jer hrvatski zakoni ne dopuštaju udrugama slanje lijekova kao humanitarne pomoći, piše Jutarnji list, a prenosi 01portal.

Na inicijativu članova, HLJK je pokrenuo akciju prikupljanja novca na koju se odazvao velik broj članova, ali i drugih pravnih i fizičkih osoba, a Ana Soldo, predsjednica Komore, ističe da su se našli u nemogućoj situaciji: novac imaju, a pomoć ne mogu dostaviti.

– Kako postojeća legislativa ne nudi mogućnost da Komora ili bilo koja druga udruga ili pravna osoba koja nije zdravstvena ustanova kupi lijekove na recept, poslali smo upit Vladi i Ministarstvu zdravstva što činit i predložili da se omogući način kupnje lijekova za pomoć u humanitarnoj krizi u Ukrajini, navodi Soldo.

Lijekovi bez recepta mogu se kupiti u neograničenim količinama, ali privatna osoba granicu može prijeći samo s količinom lijekova za osobne potrebe. Udruge mogu slati lijekove koji se kupuju bez recepta u većim količinama, međutim Ukrajina, čije bolnice redovito objavljuju i ažuriraju popis lijekova koji su im potrebni, takvih lijekova ima dovoljno.

Što se tiče lijekova na recept, a oni su u ovom trenutku najpotrebniji Ukrajincima koji imaju brojne ozlijeđene i bolesne građane, situacija je potpuno drukčija. Hrvatska je među rijetkim državama koja udrugama i pojedincima ne dopušta slanje takve pomoći.

Unatoč činjenici da brojne udruge, pa i sama Hrvatska ljekarnička komora, imaju prikupljena sredstva za tu namjenu, novac stoji neiskorišten i čeka intervenciju Vlade ili Ministarstva zdravstva u zakonsku regulativu.

Naime, prema postojećoj regulativi, isključivo zdravstvene ustanove mogu nabaviti lijekove na recept i poslati ih ukrajinskim bolnicama, no nerealno je očekivati da hrvatske bolnice, koje ionako imaju problema s plaćanjem lijekova veledrogerijama, kupuju lijekove za humanitarnu pomoć, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Aktualno
Hrvatska