Dragutin Dumančić i Hrvoje Pejaković donose Portrete hrvatskih književnika

Izdavačka kuća Naklada Ceres objavila je knjigu Portreti hrvatskih književnika, autora Dragutina Dumančića i Hrvoja Pejakovića. Knjiga je to koja sadrži 50 suvremenih hrvatskih književnika – njihovu biografiju, po jednu fotografiju te ulomak ili pjesmu iz opusa svakog književnika. 1990-ih godina ovi su materijali, fotografije po izboru Dumančića te tekstovi po izboru Pejakovića, redovito svakog tjedna izlazili u Danici, kulturnom prilogu Vjesnika. Sada su oni objedinjeni i objavljeni u ovoj nedavno izdanoj knjizi.

-Obogaćuje li piščeva fotografija odnos prema njegovim riječima? Otkriva li nam pronicljiv pogled dobrog fotografa nešto što čitajući nismo shvatili ili smo shvatili drugačije?- pita se jedan od autora, Pejaković, te nastavlja kako bi galerija foto-reportera naših pisaca zapravo mogla funkcionirati kao svojevrsna igra u kojoj se lice i riječi susreću kako bi nas podsjetili na pisce koji žive tu pored nas, a čijim se tekstovima, obuzeti svakodnevnim brigama, možda prerijetko obraćamo. Stoga bi nas fotografije Dragutina Dumančića, autora koji već godinama na taj osebujan način, snimajući ih, iskazuje svoje poštovanje i zanimanje za hrvatske pisce, mogle navesti da češće zavirimo i u njihove knjige.

I književnik Tonko Maroević u predgovoru knjige naveo je: „Razumljiva je želja da se vidi tko snuje i potpisuje neko ostvarenje i opravdano je uz rukopis priložiti autorovu biografiju. A ne isključujemo mogućnost da pogled na nečiji snimak probudi želju za produbljavanjem odnosa. Prije nego što je s fotografskim aparatom pristupio pojedinim piscima, Dumančić je mnoge od njih čitao i poznavao, poštovao i volio. Nalazio se često s njima u društvu, a i snimao ih je („hvatao“, „lovio“, „vrebao“) najradije u prilikama književnih razgovora, večeri i simpozija, čitanja i nastupa. Ove slike su nastale iz afektnog odnosa, pa ako su i dokument one su ponajprije dokument ljubavi prema nekim suvremenicima ili dokument pažnje prema, kažimo tako, odabranim zemljacima i sunarodnjacima“.

Ideja za snimanje portreta hrvatskih književnika autoru fotografija Dumančiću, koji se ujedno bavi i književnošću i prevodilaštvom, javila se zato što bi često u knjigama hrvatskih pisaca nailazio na nedoličan, nekvalitetan i često odbojan fotoportret, pa je odlučio to promijeniti stvarajući vlastite fotografije koje su ubrzo bile izložene i prikazane na izložbi 115 portreta hrvatskih suvremenih književnika u Društvu hrvatskih književnika 1992. godine. Dumančićeve fotografije danas se mogu naći u mnogim književnim časopisima, novinama i knjigama, a upravo je ovo jedna od njih.

Knjiga se može naručiti direktno od izdavača, na broj 0994907399 ili na email [email protected]