Do kraja lipnja Hrvatsku posjetilo šest posto više turista nego lani

Ministar turizma Gari Cappelli i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić predstavili su na konferenciji za medije rezultate turističkog prometa za prvih šest mjeseci tekuće godine.

Naime, prema podatcima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je do kraja lipnja ostvareno 6.88 milijuna dolazaka i 26.26 milijuna noćenja, što je porast od 6 posto u pogledu dolazaka i 3 posto u količini noćenja. Također, u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru, strani su turisti ostvarili 5.85 dolazaka i 22.93 milijuna noćenja, dok se porast od 6 posto bilježi i u dolascima domaćih turista, kao i 4 posto više noćenja.

– Sveukupni turistički rast ostvaren tijekom prvih šest mjeseci ove godine rezultat je i ciljanih aktivnosti u promociji naše zemlje kao atraktivne cjelogodišnje destinacije. Snažan utjecaj na ostvaren turistički promet imale su i zrakoplovne linije s povećanjem od 81 nove linije u ovogodišnjem ljetnom rasporedu letenja, ali i daleka tržišta koja su tijekom šest mjeseci u ukupnom prometu stranih turista sudjelovala s udjelom od gotovo 20 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima, objasnio je Staničić te istaknuo kako je hrvatska turistička ponuda u dosadašnjem dijelu 2019. godine predstavljena na 20 svjetskih turističkih sajmova te nizu uspješnih poslovnih radionica održanih na ključnim tržištima.

Podatci su, također pokazatelj stabilnosti pozicije na turističkom tržištu te uspješnosti marketinške strategije i sve veće prisutnosti na dalekim tržištima poput SAD-a, Kanade, Kine, Koreje, Australije i drugih. Najviše noćenja ostvareno je u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Kvarneru te nešto manje u Zadarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Šibensko-kninskoj županiji. Na kontinentu prednjači Zagreb s 1.1 milijun noćenja i Ličko-senjska županija sa 696 tisuća noćenja, a njih slijede Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Osječko-baranjska, Zagrebačka i Međimurska županija. Ako izuzmemo Zagreb, u unutrašnjosti Hrvatske broj dolazaka bilježi porast od 10 posto te 8 posto više noćenja, nego lani.

– Jedan od glavnih prioriteta u upravljanju turističkom politikom jačanje je prometa u predsezoni, a rezultati ovogodišnje predsezone, kao i proteklih godina pokazuju kako smo u tome uspjeli dosegnuvši rast turističkog prometa od 20 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima u posljednje tri godine. Vjerujem kako ćemo daljnjim jačanjem aktivnosti promocije na dalekim tržištima i pozicioniranjem Hrvatske kao aviodestinacije u budućem razdoblju ostvariti dodatni rast prometa u pred i posezoni, poručio je ministar Cappelli nadodavši kako su prihodi od turizma u prvom tromjesečju porasli za 23 posto te da se pozitivni efekti tog sektora održavaju i na cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

Hrvatsku kao poželjno turističko odredište ponajviše prepoznaju Nijemci, Austrijanci, Slovenci, Britanci i Poljaci, dok se među top destinacijama ističu Dubrovnik, Rovinj, Zagreb, Poreč i Split.

Aktualno
Hrvatska
Turizam