Djela Majde Tovornik po prvi puta postavljena u Hrvatskoj

U Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini otvorena je izložba autorice Majde Tovornik.

Umjetnica koja trenutno živi i radi u Austriji, svoje djetinjstvo veže upravo uz kutinski kraj s obzirom na to da potječe iz obitelji Pazdera. Motivi moslavačkih ljepota i obiteljske kuće umnogome su utjecali na njezin autorski rad te su još itekako prisutni na njezinim slikama. Inspiraciju Tovornik, također vuče iz svog vremena provedenog na Dalekom istoku, točnije u Afganistanu i Pakistanu, čime njezina djela odišu orijentalnom egzotikom.

Iako se slikanjem bavi od 1995. godine, ovo je prva izložba Majde Tovornik koju je izložila u Kutini, ali i Hrvatskoj uopće, istaknula je ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić.

O promišljanju istočnjačke civilizacije u djelima Majde Tovornik govorio je i povjesničar umjetnosti Mladen Mitar, imajući sve riječi hvale upravo za autoričinu tehniku slikanja na svili, rijetko viđen element u Galeriji Muzeja Moslavine.

Otvorenju izložbe nazočila je i sama autorica, koja se tom prilikom zahvalila svima na srdačnom dočeku te pomoći oko postavljanja izložbe.

Naposljetku, živopisna Pazderina kuća, koja se nalazi u središtu grada, slovi kao jedan od prepoznatljivih simbola Kutine.

 

[media-credit name=”Grad Kutina” align=”aligncenter” width=”640″][/media-credit]

Događanja
Grad
Hrvatska
Kultura
Kutina
Sisačko-moslavačka županija