Devet novozaraženih koronavirusom

Od sinoć je utvrđeno devet novozaraženih koronavirusom, izvijestio je na konferenciji za medije Nacionalni stožer za civilnu zaštitu. Trenutno u Republici Hrvatskoj imamo zabilježeno 65 slučajeva, od čega 4 izliječena pacijenta koji su pušteni u kućnu njegu.  Od 1 014 testiranja, neki su još u tijeku, dok je 630 kontakata pod nadzorom.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je, da s obzirom na okolnosti, epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj i dalje vrlo dobro, ali i da je izvjesno kako broj oboljelih može rasti. Pozvao se na priopćenje predsjednika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma u kojem je detektirao tri osnovna elementa koji su inicijator za lošu epidemiološku sliku. Prije svega, nedovoljan broj testiranih.

– Do sada smo u Republici Hrvatskoj napravili sve da po stručnom prijedlogu imamo adekvatan broj testiranih, smatramo da smo tu potpuno promptni i adekvatni. Formirali smo nekoliko novih centara s mogućnošću testiranja, međutim ne povećavamo broj jer je struka vrlo jasno rekla koje ljude treba testirati.

Osvrnuo se i na druge dvije točke: nedovoljnu brigu o izolacijama te nedovoljno praćenje kontakata.

– Kao što znate, cijelo vrijeme vodimo računa o našim izolacijama, pogotovo karantenama i u tom kontekstu zadnjih se dana poduzimaju mjere koje su vrlo važne, naravno uz stalan apel prema ljudima da se odgovornije ponašaju. Također, prisutno je promptno ponašanje i odgovor epidemiološke službe prema svim mogućim kontaktima, a to je iznimno odgovoran i težak posao koji se svodi na intervjuiranje brojnih ljudi.

Poseban naglasak, ministar Beroš je stavio na brigu o starijoj populaciji i kroničnim bolesnicima. Pozvao je sve one iznad 65 godina da ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučajevima nužde, dok će im Stožer organizirati dostavu hrane i lijekove.