Deseti Dani češke kulture u Sisku

Desetu godinu za redom sisačka Češka beseda organizirane Dane češke kulture. Namjera je jednostavna, očuvanje baštine i promocije češke kulture, dok je ovogodišnja tema spoj arhitekture i turizma na hrvatskom Jadranu. Prema riječima organizatora, Česi su među prvima još u vrijeme Austro-Ugarske monarhije otkrili ljepotu i potencijale Jadrana, što je privuklo i brojne tamošnje arhitekte, graditelje i investitore, koji su oblikovali brojna kupališta, hotele i vile.

Dani češke kulture započinju večeras u 19 sati u prostorijama Češke besede, gdje će svoje predavanje održati Jasenka Kranjčević iz Instituta za turizam, a ono će biti popraćeno otvorenjem izložbe Česi – naši prvi arhitekti i turisti. Program se nastavlja i sutra u 19:30 sati u Kazalištu 21, gdje je predviđena Večer pjesme i plesa uz nastupe glazbenih, folklornih i pjevačkih skupina Čeških beseda Hercegovac, Zagrebačke županije i Siska te Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, dok je ulaz na sve programe slobodan.