Davor Božinović: Ulazak u drugu fazu popuštanja ne bi trebao biti upitan

Od prvog dana popuštanja mjera, pojačali smo nadzor inspekcija Civilne zaštite. Generalno, možemo biti zadovoljni, poručio je ministar

POOL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da ulazak u drugu fazu popuštanja mjera ne bi trebao biti upitan.

– Od prvog dana popuštanja mjera, pojačali smo nadzor inspekcija Civilne zaštite. Generalno, možemo biti zadovoljni. Čini mi se, kad pratimo brojke, ulazak u 2. fazu popuštanja mjera ne bi trebao biti upitan, rekao je Božinović.

Upitan je li to neradna nedjelja razlog današnjoj gužvi u trgovinama, kazao je da je vjerojatan razlog gužvi činjenica da je danas jedan radni dan između dva neradna.

Dodao je da stožer nema dojave o alarmantnom stanju u trgovinama, a da će sačekati izvješća inspekcije Civilne zaštite o tome.

O mogućnosti popuštanja mjera u sustavu propusnica od 11. svibnja, Božinović je kazao da se u Hrvatskoj, kao i u drugim europskim zemljama, mjere popuštaju fazno, a da će se i to pitanje s vremenom razmotriti.

– Zlatno je pravilo koje primjenjuju i druge zemlje da se ne može sve otvoriti  i odjednom, a mi smo se opredijelili za ovaj pristup smanjivanja rizika u smislu kontakata i mobilnosti stanovništva. Naravno da ćemo to razmotriti, to nam je u interesu, a epidemiološka situacija će nam dati pravi odgovor, kazao je Božinović.