DANI SJEĆANJA U PETRINJI: Obilježeno stradanje 17 mještana Glinske Poljane i okolice

Počast je odana kod spomen obilježja "Slomljena golubica"

U sklopu rujanskih “Dana sjećanja 1991. – 2022.” izaslanstva obitelji poginulih, udruga iz Domovinskog rata i Grada Petrinje danas su na mjestu masovne grobnice odali počast u povodu 31. obljetnice stradanja 17 branitelja i mještana Glinske Poljane i okolice tijekom okupacije.

Kod spomen obilježja “Slomljena golubica” obljetnica je uz paljenje svijeća, polaganjem cvijeća i zajedničkom molitvom održana u organizaciji Mjesnog odbora Glinska Poljana – Slana – Vratečko.

Na taj je tragičan događaj podsjetila predsjednica Vijeća tog Mjesnog odbora Višnja Jerman, istaknuvši da je spomenik žrtvama podignut u spomen na živote koje su dali za domovinu.

– Svi mi ovdje imamo svoj dom i oni su željeli svoj dom, nisu htjeli napustiti svoja ognjišta koja su ovdje stoljetna, tako da danas moramo ovdje skrušeno, onako kao što svaki čovjek u sebi ima ljubav prema svome najbližnjem, odati počast našim mještanima, poručila je.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes rekla je kako se oni koji obilježavaju ovu obljetnicu svake godine pitaju “što je to bilo u glavama krvnika prema ljudima koji su samo željeli ostati na svojim ognjištima, koji nisu nikakva zla činili, dakle civili koji su čak bili i u poodmakloj dobi, koji su bili i nemoćni”.

Izrazila je nadu da će biti pronađeni posmrtni ostaci onih koji još nisu pronađeni, za kojima obitelji još uvijek tragaju, odnosno da će se javiti oni koji imaju saznanja o tome, makar i anonimno, kako bi obitelji žrtava našle mir.

Nakon komemoracije služena je sveta misa zadušnica za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu, u Župnoj crvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori.